Ortadoğu yine sıcak

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu yine sıcak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2001 00:00

Ortadoğu yine sıcak Geçtiğimiz ay içinde Gazze Şeridinde kaybolan bir yerleşimcinin çesedinin bulunması bölgede tekrar sıcak saatlerin yaşanmasına neden oldu. Olaya tepki gösteren yahudi yerleşimciler Filistinlilere ait bir çok mülkü kundakladı.
Haberin Devamı

Yahudi yerleşimciler, bir yerleşimcinin öldürülmesine misilleme olarak Gazze Şeridi'nde Filistinlilere ait ev, tarla ve seraları ateşe verdi.

Görgü tanıkları, Yahudi yerleşmcilerin, Roni Tsalach adlı yerleşimcinin cesedinin bulunduğunun duyulmasının ardından, Yahudi yerleşim birimi Kfar Yam yakınındaki El-Mevasi köyü civarında olay çıkardığını söyledi.

Yerleşimcilerin tarlaları ve evleri ateşe verdiğini, iki çocuğun sebze yüklü bir aracı yaktığı, araçların camlarının kırıldığı belirtildi.

Filistin polisi, olaylar sırasında beş evin yakıldığını açıkladı. İsrail Radyosu ise, olaylarda kimsenin yaralanmadığını, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilerle çatıştığını duyurdu. İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kfar Yam'da ikamet eden Tsalach'ın cesedini bulmuşlar, dün kaybolan Tsalach'ın kendi serası yakınında vurularak öldürüldüğü bildirilmişti.

Haberin Devamı

FİLİSTİNLİLERE DÖNME HAKKI
VERİLMEZSE ORTADOĞU DURULMAZ

Lübnan Devlet Başkanı Emile Lahud, İsrail'in Filistinliler'in evlerine dönme hakkını kabul etmemesi halinde, Ortadoğu'da çatışmaların hiç sona ermeyeceği uyarısında bulundu.

Lahud, ülkedeki yabancı misyona verdiği yıllık resepsiyonda yaptığı konuşmada, ülkedeki 350 bin Filistinli mültecinin varlığının, Lübnan'ın en büyük kaygısı haline geldiğini belirterek, imzalanacak bir barış anlaşması sonucu bu mültecilerin yine Lübnan'da kalmasından endişe edildiğini kaydetti.

İsrail'in Arap topraklarını işgal etmeyi ve Filistinli mültecilerin kötü durumunun sorumluluğundan kaçmayı sürdürmesi halindekalıcı barışın ulaşılması zor bir hedef olarak kalacağını belirten Lahud, Filistinlilerin vatanlarına dönme arzusunu reddetmenin, sonu gelmeyecek çatışmaların başlangıcı olacağını söyledi.

ŞİDDETİN FİLİSTİN BİLANÇOSU 375 ÖLÜ 21 BİN YARALI

İsrail ile Flistin arasında son 4 ayda meydana gelen şiddet olaylarında, 375 Filistinli öldü.

''El Kuds'' gazetesinde yer alan açıklamada, Filistin Sağlık Bakanı Riyad Zanun, 28 Eylül'de patlak veren isyanın ardından çıkan olaylarda yaralanan Filistinlilerin sayısının da 21 bin 200 olduğunu söyledi. Zanun, bunlardan 900'ünün sakat kaldığını, 17 çocuğun da komada olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Zanun, yaralılardan 510'unun Ürdün başta olmak üzere çeşitli komşu Arap ülkelerine gönderildiğini söyledi. Bakan Zanun ayrıca, 4 aylık çatışma sırasında İsrail'in 18 Filistin ambulansını imha ettiğini ve Mısır'dan 18, Ürdün'den 15 yeni ambulansın Filistin topraklarına girişini engellediğini kaydetti.

İsrail tarafından 4 ayda ölenlerin sayısı konusunda ise bilgi verilmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!