Ortadoğu toz duman

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu toz duman
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2006 00:00

Hamas’ın İsrailli bir askeri kaçırmasıyla artan tansiyon dün Hizbullah’ın da Lübnan sınırında iki İsrailli askeri kaçırmasıyla zirveye ulaştı. Filistin’deki HAMAS hedeflerine saldırılarını sürdüren İsrail, Hizbullah’ın açıklaması üzerine 2000 yılında çıktığı Lübnan’ın sınır bölgesini işgal etti.

İSRAİL, bir askerinin kaçırılmasının ardından iki haftadır Gazze’de sürdürdüğü saldırılarını sertleştirirken bu defa da Hizbullah, Lübnan sınırından füze saldırısı düzenleyip iki İsrail askerini daha kaçırarak durumu tam bir kördüğüm haline getirdi. Gazze’ye attığı bombaların çocukları öldürmesine aldırmayan İsrail ise, Hizbullah’ın bu eylemini "savaş nedeni" olarak niteledi ve Lübnan topraklarına girdi. İsrail ordusu yedek askerlerini de seferber ediyor.

İsrail tankları dün Gazze Şeridi’nin ortalarına kadar ilerlerken savaş uçakları da bombardımanla harekata katıldı. İsrail, toplantı halindeki Hamas militanlarını hedeflediğini iddia ederken dünkü saldırıda, Gazze İslam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Hamas destekçisi Nebil Ebu Selimiye’nin bombalanan üç katlı evi yerle bir oldu. Selimiye, karısı ve 7 çocuğu öldü. AP ajansı muhabiri, kurtarma ekiplerinin enkazdan 4 yaşındaki bir çocuğun kafası ikiye ayrılmış ve bedeni paramparça olmuş cesedini çıkardıklarını yazdı. Gazze’de dün toplam 23 Filistinli öldürüldü.

Hamas askeri sözcüsü bunun bir "Nazi suçu" olduğunu söyleyerek "görülmemiş yeni silahlarla" misilleme yapacaklarını söyledi. Hamas’ın silahlı kanadının başı Muhammed Deif’in İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırısında yaralandığı iddia edildi.
/images/100/0x0/55ea87c2f018fbb8f886004e

HİZBULLAH SAHNEDE

Hizbullah örgütü dün sabah, İsrail karakolundan 2 askeri kaçırdıklarını açıkladı. Hizbullah lideri Hasan Nasrullah, İsrail askerlerini kaçırma planının 5 aydır yürütüldüğünü, Gazze’deki olaylarla doğrudan bağlantılı olmadığını söyledi. Bununla amaçladıkları şeyin İsrail’deki mahkumların serbest bırakılması olduğunu ve başka çareleri olmadığı için bu yola başvurduklarını söyledi.

Askerlerin, İsrail’deki cezaevlerinde bulunan tutuklu ve mahkumların salınması karşılığında serbest bırakılacağı belirtildi.

Hizbullah’ın, kaçırdığı askerlere karşılık, İsrailli bir aileyi öldürmekle suçlanan ve 22 yıldır hapiste tutulan Semir Kuntar adlı mahkumun serbest bırakılmasını istediği de ileri sürüldü. Hamas’ın Lübnan’daki sözcüsü Usame Hamdan ise İsrail’in, kaçırılan askerlerine karşılık tüm Arap tutukluları serbest bırakmak zorunda olduğunu söyledi. Hizbullah’ın açıklamasının ardından İslamcı gruplar, Beyrut ve başka kentlerde halka şeker dağıttı, fişekler ateşlendi.

Üst düzey bir Lübnanlı siyasi kaynak, Reuters’e yaptığı açıklamada, "Hizbullah, İsrail ile tutsak değişimi için görüşmeler sürecine başlamaya hazır olduğunu dile getirdi" derken İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "kesinlikle pazarlık yapmayacağız" dedi. BM ve ABD’den yapılan çağrılarda ise İsrail askerlerinin derhal serbest bırakılması istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!