Operadaki korku

Güncelleme Tarihi:

Operadaki korku
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 00:00

Berlin’deki Deutsche Oper’in "radikal İslamcıları kızdırabilir" gerekçesiyle Mozart’ın Idonemeo adlı eserini temsilden kaldırması fikir özgürlüğüne darbe olarak nitelendi. İçişleri Bakanı Schaeuble, kararı "delilik" diye eleştirdi. Eserin bir bölümünde Hz.İsa, Hz. Muhammed ve Buda’nın kesik başları görünüyor.

ALMANYA’nın önde gelen operalarından Berlin’deki "Deutsche Oper"in 2003 yılında ilk kez sahnelediği Mozart’ın "Idomeneo" adlı eserini operanın güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle iptal etmesi, ülkede fikir özgürlüğü tartışması başlattı. Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Berlin Başbakanı Klaus Wowereit kararı şiddetle eleştirdiler.

Operanın bir sahnesinde Girit Kralı Idomeneo’nun taşıdığı bir çuval içinden deniz tanrısı Poseidon, Hz. İsa, Buda ve Hz. Muhammed’i temsil eden kesilmiş başlar çıkarmasının radikal İslamcılar’ın öfkesini ateşleyeceğini düşünen opera yetkilileri polisten aldıkları istihbarat ışığında operaya bir saldırı olabileceği fikriyle oyunu gösterimden kaldırdı. Operanın yayınladığı bildiride, Hz.Muhammed karikatürleri yüzünden çıkan olaylar da hatırlatıldı.

Deutsche Oper Direktörü Kirsten Harms basına açıklamasında, polisin "muhtemel" bir güvenlik tehdidi uyarısında bulunduğunu, eserin 2003’teki prömiyerinden sonra da bazı eleştiriler geldiğini belirterek, "Eğer bu uyarıyı dikkate almayıp, herşeye rağmen sahneye koyacağız deseydik ve sonra olaylar çıksaydı, uyarılara kulak asmamakla suçlanacaktık. İnsanların güvenliğini, sanat özgürlüğünün üzerinde tuttuk" dedi. Bazı çevreler kararı anlayışla karşılarken, siyasi liderlerden sert tepkiler geldi.

BU BİR DELİLİK

İçişleri Bakanı Schaeuble: Bu karar delilik. İptal gerekçesi gülünç ve kabul edilemez.

Berlin Başbakanı Wowereit: Endişelerini anlıyorum ama karar yanlış. Açıklık, hoşgörü ve özgürlükten feragat etmemiz, bu değerlere karşı savaşanlara yanlış mesaj verir.

CDU Meclis Grup Başkanvekili Wolfgang Bosbach: Sanat otosansür uygulayamaz. Bu karar teröristler karşısında diz çökmek anlamına gelir.

Kültür Bakanı Bernd Neumann: Otosansür, demokratik bir ortamda özgürce konuşma kültürünü tehlikeye sokar.

Almanya Türk Toplumu Derneği Başkanı Kenan Kolat:
Sanat özgürdür. Müslümanlar bazı şeyleri kabul etmeli. Karar üzücü. Tehdit sadece bir dine maledilmemeliydi.

İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya: Yerinde bir karar. Hz.Muhammed’in kesik başı Müslümanları incitirdi. Ama insanlarda korku yaratmayı da korkunç buluyorum. Diyalog yolu bu değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!