Operadaki hortlak

Güncelleme Tarihi:

Operadaki hortlak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2006 00:00

Almanya’da aşırı İslamcıların saldırısından korkulduğu için programdan kaldırılan Mozart’ın Idomeneo Operası’nın aylar sonra yapılan ilk gösterisini Hıristiyanlar protesto etti. Temsilde, Buda, Hz.İsa ve Hz. Muhammed’in kesilmiş başları Yunan tanrısı Poseidon’a sunulurken bir grup gösterici, "Sanat özgürlüğü mü İsa mı" diye pankart açtı.

ALMANYA’da büyük tartışmalara yol açan, Hz. Muhammed, Hz. İsa ve Buda’nın kafalarının kesildiği sahneler içeren Mozart’ın "Idomeneo" adlı operası önceki akşam Berlin’de sahnelendi. Aşırı İslamcılar’ın tehdidi olmadığı halde böyle bir tehlike bulunabilir gerekçesiyle programdan kaldırılan operanın aylar sonra düzenlenen ilk gösterisini ise Müslümanlar değil, Hıristiyanlar protesto etti.

Temsil sırasında dini liderlerin kesilmiş başları Yunan Tanrısı Poseidon’a sunulduğunda kalın bir erkek sesinin "durdurun şunu" diye bağırdığı, başka bir Müslüman liderin ise yuhaladığı duyuldu. Öte yandan ise "devam edin, devam edin" sesleri yükseldi. Fırtınadan kurtulma karşılığında Denizler Tanrısı Poseidon’a oğlunu kurban adayan ancak sonrasında dini liderlerin başlarını sunan Girit Kralı’nı canlandıran tenör Raul Gimenez’in, "Tanrılar öldü!" diye bağırması bekleniyordu. Bunun yerine çelik yelek giymiş olduğu sanılan Gimenez, kesik kesik gülmekle yetindi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında sahnelenen oyunu İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ve bazı Müslüman kuruluşların temsilcileri de izledi.

DİTİB dinler arası Diyalog Grubu Başkanı Bekir Alboğa operayı izlerken, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Axel Eyyup Köhler ve Genel sekreteri Aiman Mazyek ile Almanya İslam Konseyi yöneticisi Ali Kızılkaya, operayı izlemedi.

KOLAT: SINIFTA KALDILAR

Operayı izlemenin sembolik bir anlamı olduğunu söyleyen Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat, operayı izlemeye gelmeyen İslami kuruluş temsilcilerini eleştirirken, "Sınıfta kalmışlardır" dedi. Kenan Kolat, "sanat ve düşünce özgürlüğüne destek vermek açısından bu operaya katılmak önemliydi. Tabi ki herkesin katılmama özgürlüğü bulunuyor, ancak katılmayanlar bana göre sınıfta kalmıştır" dedi. Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, sanat özgürlüğünün korunması gerektiği için "Idomeneo"nun gösterilmesini doğru bulduğunu belirtirken, "Ama insanların da bu operaya gidip gitmeme özgürlüğü olmalıdır" dedi.

DİTİB KATILDI

DİTİB Dinlerarası Diyalog Grubu Başkanı Bekir Alboğa, kamuoyunda Müslümanların operaya gelmesinin neredeyse zorunlu olduğu gibi bir atmosfer yaratıldığın belirtirken, "Merak ediyorum acaba buraya Kardinal Lehmann (Mainz Başpiskoposu) ve Wolfgang Huber gelecek mi? Ya da onlar da davet edildi mi? Bakın bu operayı da zaten Müslümanlar değil, kapı önünde ve oyun esnasında Hristiyanlar protesto etti" dedi. Bekir Alboğa, katılma nedenini değerlendirirken ise, "Hem sanat özgürlüğüne evet hem de dini inançlara saygı. Bunu göstermek için buradayım" dedi.


Hristiyan lider Din düşmanı oyun

ALMAN Katolikleri Merkez Komitesi Başkanı Hans Joachim Meyer, Hz. Muhammed, Hz.İsa ve Buda’nın kesik başlarının yer aldığı operayı, "Din düşmanı bir gösteri" şeklinde yorumlarken, bazı Müslüman temsilcilerinin gösteriye gitmemesini anlayışla karşıladığını kaydetti. Öte yandan Protestan Kadın Papaz Baerbel Wartemberg-Potter de, operayı eleştirirken, "Bunun insanı rencide edici bir yanı var" açıklamasında bulundu.

Başörtü takıp izlemeye geldi

Operayı izlemeye gelen Yeşiller Partisi eyalet parlamentosu milletvekili Bilkay Öney, taktığı başörtüsüyle dikkat çekti. Bilkay Öney, "Gerçekten Müslümanlardan korktukları için mi operayı programdan kaldırdılar, yoksa bir pazarlama taktiği mi diye merak ettiğim için bu başörtüsünü takıp geldim" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!