Önce minare yasağı sonra idam cezası

Güncelleme Tarihi:

Önce minare yasağı sonra idam cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 00:00

İsviçre’de ölüm cezasının geri gelmesi için kampanya başlatıldı. Cinsel şiddet içeren suçlara ölüm cezası uygulanmasını savunan kampanya kapsamında, referandum için imza toplanıyor. Grup, 24 Şubat 2012’ye dek 100 bin imza toplamış olmayı hedefliyor.

İsviçre Anayasası’na idam cezasını geri getirmeye çağıran bildiri, cinayet, tecavüz, çocuk tacizi ardından işlenen cinayet ve cinsel şiddet suçlarında ölüm cezası uygulanmasını talep ediyor. Hareketin yöneticilerinden Marcel Graf, kampanyanın komite üyelerinin bir parti ya da politik bir harekete üye olmadığını, bir akrabalarının cinsel şiddet suçuyla öldürüldüğü için kampanyayı başlattıklarını açıkladı. Graf, hayatını kaybeden kişinin adını vermedi.

Ülkede ölüm cezası 1942 yılında kaldırılmıştı. İsviçre’de son olarak 1940 yılında bir mahkum başı kesilerek idam edilmişti. İsviçre ordusu kanunlarından da 1992’de kaldırılan idam, en son 1944’te kurşuna dizme yöntemiyle uygulanmıştı.
Yetkililer ise ölüm cezasının, anayasal olarak uygun olup olmayacağını ve İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası konumuna ve çizgisine ters düşüp düşmeyeceğini tartışıyor. Hükümet sözcüsü Andre Simonazzi, parlamento, ölüm cezasını anayasaya aykırı bulursa referandumu engelleyeceğini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!