Ölümsüz yaşam zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Ölümsüz yaşam zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 16:59

Kendimi tanıtıyorum, herşeye yukardan bakan adamın çehresinde candan bir tebessüm beliriyor. Kameraya poz verdiğmizde sağ eliyle omuzuma sarılıyor. Uzun zaman sonra buluşan iki eski arkadaş gibiyiz. Biyografisinde 61 yaşında olduğu belirtilen Ray Kurzweil'e ''İltifat sanmayın, taş çatlasa 40 yaşında görünüyorsunuz.''dediğimde daha da yumuşuyor: ''Kendime iyi bakıyorum. Ayrıca konuşmalarım, kitaplarım da inandırıcı olmaz, erken yaşlanmış görünürsem.''

Haberin Devamı

Mega zengin Billy Gates'ın ''Yaşayan en zeki gelecek bilimcisi'' diye tanımladığı Kurzweil'in başlıca tutkusu ''Ölümsüzlüğü Yakalamak.'' Bu nedenle sağlığını sıkı kontrol altında tutuyor. Fütürüst, mucit, yazarın midesi ecza dolabı gibi. Günde 250 kadar vitamin, yardımcı ilaç alıyor, 8-10 bardak alkalinli su, 10 bardak yeşil çay ve kırmızı şarap içiyor. Metobolik artıklar bedenden çıkarken alkalinli su önemli enzimlerin korunmasını sağlıyor. Asitli oldukları için kahve ve kolalı meşrubata elini sürmüyor.  Çay ve şarap kalp hastalıkları, göğüs kanserine karşı mücadele verecek 'resveratrol' içerdiği için kullandığını söylüyor.Yemekleri ise genelde organik gıda bazında  sebze, meyva, balık, yağsız et. Pişirimde zeytinyağı kullanıyor. Tüm yediklerini kayda geçiriyor.Aksatmadan egzersiz yapıyor, bisiklete biniyor. Genelde bu zayıflamak isteyenlerin uyguladığı rejimden fazlaca farklı değil. Önemli bir fark Kurzweil'in beden biyokimyasal programını değiştirmek için belirli aralıkla bir laboratuarda damardan ilaç nakli yaptırması. Sıvı artıkları testlerle incelenerek organ bozuklukları ve hastalıklara ilerlemeden müdahale ediliyor.

Haberin Devamı

Yakınlarına, düzenlediği rejim ile yaşlanma temposunu yavaşlattığını söylüyor. Oysa yalnızca uzun yaşama peşinde değil Ray Kurzweil. Esas hedefi ölmeden yaşamak. Arizona'da Alcor Hayat Uzatma Vakfı'yla anlaşması var. Öldüğü takdirde bedeni sıvı nitrojen içinde muhafaza edilecek. Geleceğin tıp teknolojisi Kurzweil'i uykusunda kaldırana kadar.

Peki nasıl olacak bu iş? Son zamanlarda konferanslarda yaptığı konuşmalar, ilim dergilerinde yayımlanan makalelerinde Ray Kurzweil önümüzdeki 25 yıl içinde tıbbi 'nano teknoloji' sayesinde iyileşmesi mümkün olmayan organların değiştirileceğini söylüyor.

'' Gen ve bilgisayar teknolojisi inanılmaz hızla ilerliyor.Benim gibi çok sayıda bilim adamı 20 yıl sonra bedenlerimizdeki taş devrinden kalma organları yeniden programlaştıracağımıza inanıyoruz. Nano makineleri teknolojisiyle ana organlarımızın çoğunu yenilemek mümkün olacak. Şimdiden kalp nakli, yapay pankreas, sinir boğumları nakli yapılıyor. İlkin organların işlemesini durduracağız, yaşlılığı geriye çevireceğiz. Nano teknolojiyle isteyenler ebediyete kadar yaşayacak.''

Haberin Devamı

NANO MAKİNELER NEDİR?

Nano makineler halen hayvanlarda testleri yapılan kan hücresi boyunda cisimler. Kurzweil  ''Hızlandırmanın Geriye Dönüş Kanunu'' adlı kitabında 2039 yılında teknoloji kapasitesinin bir milyar misli artacağını iddia ediyor. Bu teknolojiyle dakikalar içinde kitaplar yazmak mümkün olacak. Olimpiyat yarışçısı kadar hızlı koşabilecek, su altında nefes almadan dört saat kalabileceksiniz. Sanal seks olağan hale gelecek. Çok ileri teknoloji ve tıp işbirliğinde 'nanobot' denilen cisimler vücutta kanser tümörlerini, mikrop ve virüsleri yok edecek, kanda pıhtılaşmayı çözecek, solunum ve ciğer hastalıklarını iyi edecek, iz bırakmadan ameliyatlar yapabilecek.Mikron ölçüsündeki makinelerle 'respirocytes' denilen yapay alyuvar hücreleriyle bedende yeni kan oluşacak, en gelişmiş 'Nanomedikal' cihazlar zarar görmüş eklemleri, hastalıklı iç organlarını tesbit edip iyileştirecek. Vücuttaki kanın kopyalanması için Micron ölçüsünde 5,36 trilyon aygıt gerekiyor. 2029 yılında nano teknolojiyle belli başlı organların değiştirilmesi sonucunda dünyada 'yarı makine-yarı insan' (Cyborg) türü oluşmaya başlayacak. Kurzweil bu teknolojinin insanlığı 'ölümsüz yaşama' kavuşturacağını inanıyor.
 
YARI İNSAN YARI ROBOTLAR EİNSTEİN, BEETHOVEN, SHAKESPEARE'E RAKİP OLACAK

Haberin Devamı

Kurzweil ile New York'ta düzenlenen ''The Singularity Summit' toplantıları sırasında konuştuk. Zirve toplantısı Kurzwel'in 2005'de yazdığı ''Teknolojik Evrim'' kitabından alınma. İki günlük toplantıya 500 doların üstünde para ödeyerek katılanlar biyolojist, kimyager, bilgisayar uzmanları, tıp, biyoloji, fizik araştırmacıları, felsefe bilimcileri ve fütüristler. Yıllık toplantıda yaşam süresini uzatma, gelecekta insanlığın durumu, 'yapay akıl' başlığıyla bilgisayarların güç kapasitesi ve nano teknolojisi üzerinde konuşmalar yapıldı.  Yıldız konuşmacı Ray Kurzweil teorilerini özetlediği konuşmasında bilgisayar teknolojisinin baş döndürücü hızla geliştiğini vurgulayarak ''2045'de bin dolara satın alacağınız bir kompüter insan beyninden bir milyar kere güçlü olacak. Gelecek 30-40 yıl 'Düşünen Makineler'' devri olacak. Yaşantımıza duygulu, bilinçli robotlar girecek. 2060'da robot hizmetçiler kullanılacak, yarı robot yarı insanlar Einstein, Beethoven ve Shakespeare başarılarını gerçekleştirecek.''dedi.

Haberin Devamı

Hayranlarının ''Teknolojisi Vecdesinin Peygamberi'' lakabını taktığı Kurzweil'e insanlığın ölümsüzlüğe kavuşmasında Micron ölçüsünde aygıtların gerektiğine işaret ettiğimde ''Bilim adamları molekuler düzeyde başarılı testler yapıyor. 20 yıl önceki komputerleri şimdinin son modelleriyle kıyaslayın nereden nereye geldiğimizi görürsünüz.1990'larda dünyada yalnız 2.6 milyon İntrenet kullanıcısı vardı. Bugün milyarın üstünde. Nano teknoloji yoksulluk, hastalık hatta ölümsüzlüğü yenecek. Bilim dünyası bu sıçramayı yapacak.'' diyor.

SİNGULARİTY ZİRVESİNİ DÜZENLEDİ

Singularity Zirvesi'ni düzenleyen Michael Vassar California merkezli Singularity İnstitute'un yönetim kurulu başkanı. 2 günlük toplantı hazırlıkları için New York'a gelen Vassar ve Kazakistan'lı eşi Onara ile bir öğle yemeğinde buluştuk. 30 yaşındaki Michael'ın biyoloji ve kimyada Penn Üniversitesi'nden master'ı var. Meslek dergisi ''The Futurist'' (İstikbalci)gelecek teknolojilerine ışık tutacak en parlak zekalardan biri olarak tanıtıyor.

Haberin Devamı

Konumuz Ray Kurzweil'in toplumlarda heyecan yaratan ölümsüz yaşam teorisine geldiğinde '' İnsanlar ölümsüzlüğü M.Ö. 2000 yılında aramaya başlamış. Gılgamış Destanı'nda Uruk Kralı Gılgamış'ın arkadaşı Enkidu'nun ölmesine çok üzülerek ölümsüzlüğü aramaya başladığı bildiriliyor. Modern alemde bu yolda girişimler yeni. 1968 de Robert Ettinger ''Ölümsüz Peygamber'' adlı bir kitap yayımladı. En fazla ilgi çeken Kurzweil'in kitapları ve konuşmaları oldu.'' diyor. Ettinger sağ mı? Michael ''Bilmiyorum.'' diyerek cep telefonundan bir numarayı çeviriyor. Dikkatle dinliyor: '' Yaşıyor. Ama rahat 90 yaşında olmalı.''

Michael Vassar New York'taki toplantılara  akademisyen, filozof, ekonomi, komputer teknolojisi uzmanları yanısıra çok sayıda '' Futurist'' lerin katıldığını söylüyor. ''Çok insan geleceğe meraklı. Teknoloji her geçen gün gelişip büyüyor. Ölümsüz yaşama yönelik ilgi çok büyük ama korkanlar da var. Teknolojik evrim neticesinde ölümsüzlüğün gerçekleşeceği günü kıyamet günü olarak algılıyorlar. Ve korku duyuyorlar. Biz enstitümüzde araştırma ve girişimlerimize devam ediyoruz.

New York doğumlu Michael Vassar müzikte yayın hakları korunmasını yapan '' Sir Groovy'' isimli bir şirketin sahibi.

120-150 YAŞ ARASINDA YAŞAYACAĞIM

1000'e yakın katılımlı zirve toplantılarında konuşmalar ölümsüz yaşama parale uzun hayat, bilgisayar teknolojisi, robotlar, düşünen makineler, geleceğin dünyası gibi konuları içeriyor. Yaşlanmayı yavaşlatmak amacıyla araştırmalar sürdüren ''Genescient'' şirketinin kurucusu ve sahibi Dr. Gregory Benford ''Uzun yaşamak için ilkin sağlıklı yaşamak lazım. Araştırmalarımız vücutta birikmiş tüm artıkların dışarı atılması, eski hücrelerin taze ve sağlıklı olanlarla yenilenmesi, bozuk genleri tamir edecek kimyasal maddelerin seçilmesi ve DNA araştırmaları üzerine odaklanmış.'' diyor. Dr.Benford da Ray Kurzweil gibi nano teknolojinin geleceğinden ümitli.

''Ben 120-150 yıllar arasında yaşayacağım. O zamana kadar ölümsüzlük teorisi gerçekleşirse sonsuza kadar yaşarım. İnsanlığın önünde iki seçenek var. Dünyaya geldiğimiz beden, teknoloji sayesinde kavuştuğumuz beden. İnsan iskeletindeki kemiklerin malzemesi iyi değil. Çelik çok daha iyi. Mekanik hücreler çok etkin işlevler gördüğü için yakın gelşecekte doğal hücrelerin yerini alacak. Bedene yerleştirilen yapay kol, bacak gibi organlar doğan uzuvlaradan daha güçlü ve dayanıklı. Uzun yaşam için sağlıklı besinler yanısıra vitaminler, penisilin, hastalıklara karşı koruyucu ilaçlar alınması gerekiyor.Yaşlanmayla bağlantılı diyabet, sinir sistemi dejenerasyonu, kalp hastalıklarını araştırdık. Bazılarını yoğun ilaç yüklemesiyle tedavi etmek mümkün. Ama yaşlanma ırsi nedenlere dayanıyorsa o zaman tedavisi daha güç. Çift kanatlı 'Fruit fly'böceklerinde gen ve DNA tecrübelerimiz sonunda bu böceklerin yaşamının yüzde 550 uzadığını tesbit ettık. İnsanlarda uygulama hazırlıklarına başladık.''

RAY KURZWEİL KİMDİR?

Bazı bilim çevrelerinde, kurgu-bilim aleminde 'deha' gözüyle bakılan Raymond (Ray) Lurzweil 1948'de New York'ta doğdu. Saygın Massachusetts İnstitute of Technology (MİT) de komputer bilimleri ve edebiyat alanında eğitim gördükten sonra mezun oldu. Beyaz Saray'da Başkan Clinton'dan sahasında en büyük olan ' National Medal of Technology'' ödülünü aldı. Daha önceki yıllarda ABD başkanları Reagan ile Johnson'dan da yüksek başarı ödülleri aldı.16 fahri doktora sahibi. Körler için okuma makinesinin mucidi, 1998 de ''İnventor of the Year Award'' (yılın mucidi ödülü)ı kazandı. MİT'ten 500 bin dolarlık 'Lemelson Prize'ına layık görüldü.'Flatbed' resim tarayıcısını  icat etti. Forbes dergisi ''En büyük düşünce makinesi'' ilan etti. Daha sonra ''Thomas Edison ( elektrik mucidi)ın yerini alacak deha.)diye isimlendirdi. Komputerle beste yaptı, TV'ye çıkarak bestesini çaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!