Olmert kazandı, Abbas’a görüşme önerdi

Güncelleme Tarihi:

Olmert kazandı, Abbas’a görüşme önerdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 12:11

"Olmert kazandı, Abbas’a görüşme önerisi yaptı. AB ülkelerinde cep telefonu roaming fiyatları kalkacak. Fransa’daki gösterilere rekor katılım. İspanya’da akıl hastanesinde yangın. Güneş tutulmasını en iyi izlenecek ülke Türkiye. Citi Group Finansbank için teklif verecek." İşte dünya basınında öne çıkan haberlerden bazı başlıklar.

Haberin Devamı

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Ha’aretz Kadima Partisi lideri Ehud Olmert’in seçim zaferini ilan ettiği konuşmasında Filistin ile diyalog mesajı verdiğini yazıyor. Gazete eski başbakan Ariel Sharon’un kurduğu ve Olmert’in liderliğini yaptığı Kadima’nın 120 sandalyeli parlamentoda 29 ila 32 sandalye kazanmış göründüğünü bu durumda da seçimden birinci parti konumunda çıktığını belirtiyor. Kadima lideri ve İsrail’de şu an vekaleten başbakanlık görevini yürüten Olmert, seçimi kazandıklarını ilan ettiği konuşmasında Filistin tarafına mesajlar veriyor. Ha’aretz Olmert’in Abbas ile masaya oturmaya hazır olduklarını söylediğini ve “Eğer Filistinliler harekete geçmeye hazırlarsa biz masaya oturmaya hazırız aksi takdirde İsrail kendi kaderini kendi eline alacaktır ve ona göre davranacaktır” şeklinde konuştuğunu yazıyor.

 

Haberin Devamı

The Jerusalem Post gazetesi de Olmert’in konuşmasında önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İsrail’in nihai sınırlarını çizeceklerini söylediğine dikkat çekiyor.

 

The International Herald Tribune gazetesi de İsrail seçimlerinin aynı zamanda Filistin topraklarından tek taraflı çekilme konusunun da referandumu niteliği taşıdığına dikkat çekiyor. Öte yandan gazete Kadima’nın beklenin altında bir oy oranına sahip olduğunu ve Olmert’in koalisyon hükümetini kurarken bazı sıkıntılar yaşayacağına ve önemli birtakım bakanlıkları diğer partilere vermek zorunda kalacağına dikkat çekiyor.

 

GÜNEŞ TUTULMASININ EN İYİ İZLENECEĞİ ÜLKE, TÜRKİYE

 

Tüm dünyada gazeteler güneş tutulmasına ilişkin haberlere yer veriyor bu sabah. İtalyan Corriere Della Sera gazetesi tutulmanın İtalya’da bazı bölgelerde izlenebileceğini ancak Güney Afrika Yunanistan ve Türkiye’nin tam tutulmanın izlenebileceği en iyi yerler olduğunu yazıyor. Tongo’da hükümet yetkilileri özellikle yerli halkı güneş tutulması sırasında çocuklarını dışarı bırakmaması konusunda uyarıyor. Bunun gerekçesi yerli halkın uygun gözlüklere sahip olmaması ve çocukların güneşe çıplak gözle bakarak bundan zarar görmesini önlemek. The Hindustan Times gazetesi de hamile kadınların tutulma sırasında sokağa çıkmamaları tavsiyesinde bulunuyor. Gazete ayrıca tutulmadan önce pişirilmiş yemeklerin tutulmadan sonra atılmasını tavsiye ediyor. Amerikan Uzay Araştırmaları Dairesi NASA’da internet sitesinde güneş tutulmasının en iyi izleneceği ülkenin Türkiye olacağını duyuruyor. Bu nedenle NASA’dan ve İngiliz Kraliyet Astronomi Merkezi’nden çok sayıda uzmanın tutulmayı izlemek üzere Türkiye’ye geldiği ifade ediliyor.

 

Haberin Devamı

CITI GROUP FİNANSBANK İÇİN TEKLİF VERECEK

 

The Washington Post gazetesinin haberine göre Amerika’nın önde gelen finans kurumlarından Citi Group’un Türkiye’de Finansbank’ı satın almak için teklif vereceği belirtiliyor. Gazete Citi Group’un Türkiye’nin 8. büyük bankası durumundaki Finansbank için 5 milyar dolar teklif vereceğini yazıyor. Finansbank’ı satın almayaı düşünen bir başka bankanını da Yunan National Bank adlı finans kurumu olduğu ifade ediliyor.

 

AB ÜLKELERİNDE ROAMİNG FİYATLARI KALKALACAK

 

The Times gazetesinin ilk sayfasından aktardığı habere göre eğer AB komisyonunun uygulamaya sokmaya çalıştığı plan kabul görürse AB üyesi ülke vatandaşları roaming ücreti ödemeyecek. Yani bir İngiliz vatandaşı İspanya’da iken cep telefonu ile görüşme yaptığında uluslar arası fiyatlandırma ile karşı karşıya kalmayacak. Uzmanlar bunun yaklaşık %60’lık bir indirime denk geldiğine dikkat çekiyorlar. Gazete bu uygulamanın AB üyesi ülke vatandaşlarının istedikleri ülkenin cep telefonu operatörünün sim kartını alıp kullanmalarına olanak tanıyacağına da dikkat çekiyor. Örneğin bir İngiliz vatandaşı konuşma ücretleri daha uygun olduğu için İtalyan bir operatörün kartını satın alıp İngiltere’deki tüm aramalarında kullanabilecek. AB komisyonu söz konusu uygulamanın piyasadaki rekabeti artıracağını ve fiyatları düşüreceğini belirtiyor.

 

Haberin Devamı

FRANSA’DAKİ GÖSTERİLERE REKOR KATILIM

 

Le Figaro gazetesi yeni istihdam yasasını protesto için düzenlenen gösterilere ülke genelinde 3 milyon kişinin katıldığını yazıyor. Gazete sadece Paris’te düzenlenen gösteriye polisin verdiği rakamlara göre 700 binden fazla kişinin katıldığını belirtiyor. Fransa’da hangi şehirde gösterilere kaç kişinin katıldığını tek tek listeyen Le Figaro eylemlerin Fransa sınırlarını da aştığına dikkat çekiyor. Gazete Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta da Fransız büyükelçiliği önünde toplanan 200 kadar öğrencinin söz konusu yasayı protesto ettiğini belirtiyor. Protestolara ve ülkede genel grev yapılmasına neden olan yasa işe yeni alınan 26 yaşından küçük çalışanların iki yıl içinde gerekçesiz olarak işten çıkarılabilmelerine olanak tanıyor.

 

Haberin Devamı

İSPANYA’DA AKIL HASTANESİNDE YANGIN

 

İspanya’nın Valencia kentinde bir akıl hastanesinde çıkan yangın bu sabah tüm gazetelerin manşetinden aktarılıyor. El Pais gazetesi akıl hastanesinde çıkan yangında 4 kadın ve bir erkek hastanın hayatını kaybettiğini bir çalışanında ağır yaralandığını belirtiyor. Ölen hastaların 50 ila 80 yaşındaki yaşlılar olduğu ifade ediliyor. Yetkililer yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!