Olimpiyata rağmen vururuz

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyata rağmen vururuz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Körfez Savaşı'ndan bu yana görülmedik bir şekilde bölgeye asker ve silah yığan ABD, ‘‘Uçan Kale’’ olarak bilinen B-52 bombardıman uçaklarını da bölgeye gönderiyor. Henüz operasyon takviminin belli olmadığını belirten ABD Savunma Bakanı William Cohen, ‘Eğer Saddam, ABD güçlerine saldırırsa, Olimpiyatlar’a rağmen anında cevap veririz' uyarısında bulundu.

Irak lideri Saddam Hüseyin inadını sürdürürken, ABD, Körfez Krizi öncesinde olduğu gibi bölgeye müthiş bir askeri yığınak yapıyor. Almanya'da yaptığı temaslardan sonra Körfez'e geçen ABD Savunma Bakanı William Cohen, bölgeye 50 savaş uçağı daha gönderilmesi emrini verdi. Irak'ı caydırma girişimleri sürerken, ABD, saldırı için son hazırlıklarını da tamamlıyor.

Almanya Başbakanı Helmut Kohl'den askeri operasyon için tam destek alan William Cohen, 6 adet F-117 (Hayalet Uçak), 6 adet B-52 bombardıman uçağı, 1 adet B-1 bombardıman uçağı ve 6 adet F-16 savaş uçağıyla yaklaşık 30 destek uçağının bölgeye gönderilmesini kararlaştırdı.

F-117'ler Kuveyt'te, ‘‘Uçan kale’’ olarak bilinen B-52 bombardıman uçakları, Hint Okyanusu'nda Diego Garcia İngiliz Üssü'nde, B-1 ile F-16'lar ise Bahreyn'de konuçlandırılacaklar. Ayrıca Kuveyt'e kimyasal ve biyolojik saldırıları belirlemek üzere çeşitli donanımlar yollanacak. ABD'nin halen bölgede üç uçak gemisi, 30 bin askeri ve 400'e yakın savaş uçağı bulunuyor. Körfez'de bir uçak gemisiyle ABD'ye destek veren İngiltere ise Kuveyt'e Tornado uçaklarından gönderdi.

ABD Başkanı Clinton, ‘Amerikan askeri varlığı, dünyanın hiçbir yerinde Basra Körfezi’ndeki kadar önemli değil' derken, ABD'nin en sofistike aletlerle donatılmış savaş uçak ve gemilerini bölgeye yollaması Washington'un Saddam'a öldürücü darbeyi vuracağı şeklinde yorumlanıyor.

ABD HER AN VURABİLİR

Körfez'e geçmeden önce Münih'te yapılan ‘Güvenlik Politikaları Konferansı’na katılan ABD Savunma Bakanı Cohen, Saddam'ın kitle imha silahları programı konusunda sürekli yalan söyleyip, BM uzmanlarını yanılttığını söyledi. Saddam'ın kimyasal silahları konusunda ellerinde keşif fotoğrafları bulunduğunu belirten Cohen, henüz operasyon takvimin belli olmadığını kaydederek, Cohen, ‘Eğer Saddam, ABD güçlerine özellikle U-2 casus uçaklarına saldırırsa, Japonya’daki Olimpiyatlar sürerken bile anında karşılık veririz' diyerek Irak'ı uyardı.

Cohen, aralarında Saddam'ın damadının da bulunduğu Iraklı kaçakların verdiği ifadeye göre, Irak'ın elinde 8 ton öldürücü anthrax gazıyla 3.9 ton VX sinir gazı bulunduğunu söyledi. Iraklıların yüzlerce dönümlük arazide kimyasal silah yapımında kullanılan keneotu yetiştirdikleri belirten Cohen, anthrax gazı yüklü başlıkların çoktan Irak füzelerine takıldığını anlattı.

Anthrax gazı, akciğerleri hedef alıyor ve kurban beş gün içinde can veriyor. Tokyo metrosuna düzenlenen saldırı da kullanılan VX gazının tek bir damlası ise insanı öldürmeye yetiyor.

Rus uçağında Irak krizi

IRAK krizinde Saddam Hüseyin'e manevi destek olmak amacıyla dün Bağdat' gitmeye hazırlanan aşırı milliyetçi Rus lider Vladimir Jirinovski, İran'dan hava sahasını kullanma izni alamayınca Moskova'nın Vnukovo Havaalanı'nda kriz çıktı. Rusya Parlamentosu'ndan 48 milletvekiliyle birlikte Bağdat'a hareket etmek üzere dün sabah Moskova'da uçağa binen Jirinovski, Tahran'ın çıkardığı son dakika pürüzü nedeniyle saatlerce uçakta bekledi.

Sabah saatlerinde havalanması gereken de IL-68 uçağı, Azerbaycan'ın da uçağın geçişine izin vermemesi üzerine hareket edemedi. Bu engeller nedeniyle öfkeden köpüren uçaktaki parlamenterler Rusya Hükümeti hakkında gensoru önergesi vermek üzere aralarında imza toplamaya başladılar. Gensoru önergesi vermek için sayılarının yeterli olduğunu belirten milletvekilleri, konuyu Duma'nın bugünkü oturumunda gündeme getireceklerini kaydettile.

‘‘Bir uçağı Irak'a kadar bile uçuramıyorsunuz’’ diyerek Rusya Hükümetini becerisizlikle suçlayan milletvekilleri uçak havalanana kadar açlı grevi yapacaklarını da ilan ettiler.

Saddam'a 15 ton insani yardım ve 48 milletvekilinin desteğini götürmek içi bekleyen uçak 150 yerli ve yabancı gazeteci tarafından izleniyor. Bu arada Moskova'dki bazı kaynaklar uçak krizini değerlendirirken, ‘‘Acaba ABD yarın askeri operasyona mı başlıyacak. Ru uçağı bu yüzden mi oyalanıyor olabilir?' şeklinde konuştular.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!