Okyanusta korsan operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Okyanusta korsan operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2008 11:12

Fransız komandolar, Somali açıklarında lüks yattaki 30 rehineyi film gibi bir baskınla kurtardı.

Haberin Devamı

FİLM GİBİ OPERASYON...

Fransız komando timi, Somali açıklarında yatı ele geçiren deniz korsanlarının 3’ünü öldürdü, 8’ini yaraladı, 8’ini de yakaladı. Korsanlara verilen 1 milyon dolarlık fidye de geri alındı.

Hint Okyanusu'nda Somali kıyıları önceki gün aksiyon filmlerine taş çıkaran bir askeri operasyona sahne oldu. Somali açıklarında Hint Okyanusu’nda seyreden yaklaşık 50 milyon dolar değerindeki Le Ponant adlı lüks Fransız yatı 30 mürettebatıyla birlikte Somalili korsanlarca kaçırılmıştı.

10 korsan, botlarla yata yanaşmış ve silah zoruyla 88 metre uzunluğunda, 32 kamaralı yatı uluslarası sulara kaçırmış ve mürettebatı bırakmak için yatın sahibi CMA-CGM şirketinden 1 milyon dolar fidye istemişti.

Fransa da olay duyulur duyulmaz, bölgeye özel kuvvetlerden oluşan bir askeri tip ve helikopterler gönderdi. Korsanlar dün sabah saatlerinde 22’si Fransız, 6’sı Filipinli, biri Ukraynalı ve biri Kamerunlu mürettebatı serbest bıraktı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, mürettebatın “sorunsuz” bir şekilde kurtarıldığını açıkladı.

ANİ BASKIN

Haberin Devamı

Rehinlerin botlarla serbest bırakılmasından sonra benzeri ancak filmlerde görülebilecek bir operasyon yaşandı. Korsanlar, rehineleri bıraktıktan birkaç saat sonra karaya çıkmak için yatı terk etti. Botlarla Graad bölgesinde karaya çıkan ve ciplerle kendilerini bekleyen arkadaşlarıyla buluşan korsanları karada bir sürpriz bekliyordu.

UÇAKSAVARLI ÇATIŞMA

Fransız özel kuvvetler, korsanlar karaya ayak basar basmaz hava operasyonunun düğmesine bastı. Hafif ve manevra kabiliyeti yüksek Gazelle helikopterlerle korsanlara kurşun yağdıran Fransız komandolarla korsanlar arasında çatışma çıktı. Korsanlar, askerlere uçaksavar mermileriyle karşılık verdi. Operasyonda Fransız askerler kayıp vermezken, 3 korsan öldü, 8’i yaralandı ve 8’i de canlı olarak ele geçirildi. Gözaltına alınan 8 korsan, açıkta bekleyen Fransız firkateynine götürüldü. Resmi olarak doğrulanmasa da askerlerin, korsanların yanlarında getirdikleri fidyeyi de ele geçirdiği bildirildi.

ÖNCE MÜRETTABAT KURTARILDI

Haberin Devamı

Deniz korsanlarının Somali açıklarında ele geçirip Hint Okyanusu’na götürdüğü lüks yattaki 22 Fransız, altı Filipinli, bir Ukrayna ve bir Kamerunlu mürettabat kurtarıldıktan sonra Fransız komandoları operasyona başladı. Korsanları karada ve yatta çatışmayla yakaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!