Öcalan'ın idamı hayırlı olmaz

Güncelleme Tarihi:

Öcalanın idamı hayırlı olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB Dönem Başkanı Portekiz'in Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Sekreteri Francisco Seixas da Costa, bugünkü görüşmeler için Türkiye'ye gelmeden önce Lizbon'da CNN Türk'ün sorularını yanıtladı. Seixas da Costa, Öcalan davasını koz olarak kullanmayacaklarını ancak, idam cezasının infaz edilmesi durumunda bunun Türkiye'nin Avrupa ilişkileri açısından çok kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Dün ve bu akşam olmak üzere iki bölümde tamamlanacak olan röportajda da Costa, idam cezası konusundaki hassasiyetlerinin Öcalan'a özel olmadığını da ısrarla vurguladı.

Öcalan'ın idamının ertelenmesi kararını doğru yönde alınmış bir karar olarak gördüğünü belirten da Costa, ‘‘Ölüm cezasını ya da Öcalan davasını biz hiçbir zaman Türkiye'ye karşı bir araç, bir koz olarak kullanmayacağız ama Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne karşı ve ilişkilerinde bu davayı bir koz olarak kullanmasını istemiyoruz’’ dedi.

Seixas da Costa, ‘‘Türkiye'de bazı çevreler Avrupa'nın sadece Öcalan için ölüm cezasının üstüne gittiğine inanıyorlar. Avrupa gerçekten tam olarak ne istiyor? Ölüm cezasına mı karşı, yoksa Öcalan'ı kurtarma çabaları ölüm cezasına duyulan hassasiyetin önüne mi geçiyor?’’ sorusuna karşılık şunları söyledi:

‘‘Hayır biz ölüm cezasına genelde karşıyız. Bu mücadele, bir Öcalan meselesi değildir. Avrupa'da özellikle medyada böyle kullandığı için bu konu Öcalan ile daha sık anılmaya başlandı ama temel sorun bu değil. Temel sorun ölüm cezası. Portekiz Avrupa Birliği dönem başkanı olarak uygulayacağı programda, ölüm cezasına karşı mücadele edileceğinin altını çizdi. Çünkü biz ölüm cezasını bir asır önce kaldırmış ve Avrupa'nın ilk ülkesiyiz.’’

da Costa, Helsinki ile Abdullah Öcalan'ı ilişkilendirmediklerinin altını çizerek, ‘‘Türkiye'ye söylenen şartlar bellidir ve herkes için geçerli olan şartlardır. Bunlar sadece Kopenhag kriterleridir. Ancak eğer Öcalan davası ölüm cezasının infaz edilmesiyle ve Öcalan'ın ölümüyle sonuçlanırsa bu durum Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilgili alacağı kararlarını negatif olarak etkileyebilir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!