Obama'ya ara uyarı

Güncelleme Tarihi:

Obamaya ara uyarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 00:00

Milyonlarca Amerikalı dün ara seçimler için sandığa gitti. Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun yaklaşık yarısı ve 37 eyaletin valileri seçildi. Tahminler, Başkan Obama liderliğindeki Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kaybettiği yönünde.

Haberin Devamı

2012’DE İŞİ ZOR: Seçim arifesinde gaf yapan Obama, Cumhuriyetçiler için “düşmanlar” ifadesini kullanınca özür diledi. Sonuç, ekonomik kriz yüzünden halk desteğini kaybeden Obama için 2012 başkanlık seçimleri öncesinde bir uyarı. Obama’nın işi artık daha zor.

ABD’de 2012’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesi en önemli gösterge kabul edilen ara seçimler dün yapıldı. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, üst kanadı olan Senato’nun 100 sandalyesinin 37’si ve 37 eyaletin valilik koltukları için milyonlarca Amerikalı sandığa gitti.
ABD Başkanı Barack Obama, seçime saatler kala Cumhuriyetçiler için “düşmanlar” ifadesini kullanınca muhalefete koz verdi. Tepkiler üzerine, “Rakipler desem daha iyi olurdu” diye geri adım atan Obama’nın hatasının, Demokrat Parti’nin bozgununu daha da ağırlaştırmış olabileceği yorumu yapılıyor.
İkilemde kalacak
İlk tahminlere göre Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde en az 39 sandalye daha fazla kazanarak çoğunluğu ele geçirdi. Cumhuriyetçi Parti’nin, Senato çoğunluğunu da ele geçirmek için gereken, fazladan 10 sandalyeyi ele geçiremediği tahmin ediliyor. Yine de bu sonuç, Obama’ya ikinci görev yılında seçmenden gelen en ciddi uyarı niteliğini taşıyor. Artık Obama hem yasaları geçirirken muhalefetle daha  fazla işbirliği yapmak zorunda kalacak, hem de 2012’de yeniden seçilebilmek için Demokrat tabanı daha fazla mutlu etmeye mecbur olacak.
Washington karşıtı dalga
Siyasi gözlemcilere göre, bu seçimin en belirleyici ögesi işsizlikti. Yüzde 9.6 olan ülke genelindeki işsizlik, Obama’ya ve Demokratlara gösterilen tepkinin ana kaynağıydı. Ancak tepki sadece Demokratlara değil, görevde olan tüm adaylara yansıdı. 2010 seçimi, görevdeki politikacıların en çok yarış kaybettiği seçim oldu. Washington karşıtı dalga, tüm Amerika’yı salladı. Meydanlar, aşırı muhafazakâr Çay Partisi ve onun adaylarına kaldı.
Türkiye’yi etkileyecek
112’nci Kongre, yeni seçilen üyeleriyle 3 Ocak 2011’de göreve başlayacak. Ondan önce, 111’inci Kongre “topal ördek” oturumları düzenleyecek. Bu süre zarfında Kongre’de Türkiye’yi ilgilendiren iki önemli konu olacak. İlki, Senato’da halen adaylığı onaylanmayan, Ankara Büyükelçisi olması beklenen Frank Ricciardone için oylama olup olmayacağı meselesi. İkincisi de, Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylandıktan sonra Temsilciler Meclisi
takvimine alınan Ermeni soykırımı karar tasarısının gündeme gelip gelmeyeceği konusu.

KAZANANLAR

Haberin Devamı

- John Boehner: Yeni Kongre’nin yeni yıldızı. 1991’den beri Temsilciler Meclisi’nde ve 2007’den beri Cumhuriyetçiler’in meclis grubu başkanı. Şimdi meclis başkanı olacak.
- Sarah Palin: Gaflarına rağmen özellikle muhafazafakar tabanın sevgilisi haline gelen eski Alaska Valisi ve Cumhuriyetçiler’in son Başkan Yardımcısı Adayı Sarah Palin, ara seçim kampanyasının yıldızlarındandı. Parti içinde bir grup, seçim zaferinin mimarı olduğunu savunarak 2012’de Palin’i başkan adayı yapmak istiyor.
- Nancy Pelosi: Demokratların en güçlü kadın lideri, seçim bozgunu resmileşirse teamüller gereği Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nı bir Cumhuriyetçi’ye bırakacak. Pelosi, Ermeni lobisinin de hâmilerindendi.
- Joe Biden: Gaflarıyla ünlü Başkan Yardımcısı’nın Delaware’de düzenlediği son seçim mitingine sadece 200 kişi katıldı. Medya, Biden’ın konuşması uzayınca kalabalığın daha da azaldığını yazdı.

Haberin Devamı

Nasıl oy kullandılar

2000 yılında Florida’ da günlerce süren belirsizliğin ardından sonunda mahkemenin el koyduğu başkanlık seçimlerinden sonra, ABD’de seçim altyapısına büyük yatırım yapıldı. Eski tip sayım sistemleri terk edildi ve eyaletlere yeni cihazlar için 4 milyar dolar kaynak aktarıldı.
Amerikan yasaları, her eyalete kendi oy verme sistemini kendi oluşturma hakkı tanıyor. Örneğin seçmenler Florida’da ATM’leri andıran elektronik cihazlarda oy veriyor. Las Vegas Nevada’da kumar makineleri gibi yan yana dizilmiş, açıktaki ayaklı elektronik cihazlarda.
New York’ta ise bu seçimde ilk defa optik tarayıcılı oy verme cihazları kullanıldı.

Ricciardone’ye Ankara yolu

Haberin Devamı

14 yıldır Kansas Senatörlüğü yaptıktan sonra, kendi kendine verdiği dönem sınırlaması sözü nedeniyle bir daha aday olmayan, onun yerine Kansas Valiliği seçimlerine katılan Sam Brownback, Frank Ricciardone’nin Ankara Büyükelçiliği adaylığına veto koyan isimdi. Vali seçildiği tahmin edilen Brownback’in Senato’daki koltuğunu boşaltması, Ricciardone’ye Ankara yolunu açabilir.
Bryza’nın işi yine zor
Beyaz Saray’ın Azerbaycan Elçiliği’ne önerdiği, Türk araştırmacı Zeyno Baran’ın eşi Matt Bryza’nın adaylığına veto koyan California Senatörü Barbara Boxer’ın yeniden seçilen Demokratlardan olduğu tahmin ediliyor.
Bryza’ya vetosunu yeni dönemde sürdürüp sürdürmeyeceği merak konusu.

Haberin Devamı

AMERİKAN KONGRESİ’NDE YARIŞ SÜRÜYOR

Obamaya ara uyarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!