Obama'nın başındaki 'kara' dava

Güncelleme Tarihi:

Obamanın başındaki kara dava
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 16:33

Irkçılığa karşı açılan bir davayı kazanmalarına rağmen hak ettikleri 2.8 milyar dolarlık tazminatı alamayan yaklaşık 70 bin ABD'li siyahi çiftçinin isyanı sürüyor.

Haberin Devamı

“Irk ayrımına dayalı olarak tarımsal kredi dağıttığı” gerekçesiyle 1999 yılında ABD Hükümeti aleyhine açılan davayı kazanmış bulunan 70 bin siyahi Amerikan çiftçisini temsilen Washington'daki Tarım Bakanlığı binası önünde toplanan bir grup protestocu, ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre üyelerine çağrıda bulundu.     

Obama, söz konusu tazminat taleplerinin karşılanması için 2010 tarım bütçesinden 1 milyar dolar ayrılması sözünü vermişti. Ancak ABD Kongresi bütçeyi henüz onaylamış değil.

Çiftçiler, 1999'daki mahkeme kararınca yapılması gereken ödemeler için gerekli bütçe onaylamasını gerçekleştirmeyen Kongre'yi protesto ederken, Obama'yı da sözünü tutmaya çağırdı.

Kazanılan davaya rağmen hala kendilerine bir ödeme yapılmadığını dile getiren Ulusal Siyahi Çiftçiler Derneği kurucusu John Boyd, "Biz 2008 yılında Kongre tarafından çıkarılan bir kanuna dayanarak burada bulunuyoruz. Yani bu kanun zaten yürülükte ve siyahi çiftçiler hala bekliyor" dedi.

Haberin Devamı

Grup, bu ay içerisinde siyahi çiftçi nüfusun ağırlıkta olduğu Arkansas, Tennessee, Mississippi, Virginia, Alabama, South Carolina ve Georgia gibi güney eyaletlerinde protesto gösterileri düzenledi.

FATURA 5 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

"Amerikan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi/PSL", "Siyahi Tarım İşçileri Sendikası/NFLA" ve "Amerikan Komünist Partisi/ ACLU" gibi kuruluşların arkasında durduğu direniş 1999 yılında ABD Tarım Bakanlığı’na karşı açılmış bir davaya dayanıyor. Dava gerekçesinde, şimdiye kadar tüm Washington yönetimlerinin anayasal eşitlik hakkını görmezden gelerek tarım kredi ve yardımlarının beyaz çiftçilerden yana ayrım gözetip dağıttığı, siyahi çiftçilerin bu haklardan yararlanamadığı savı öne sürülmüştü.

Amerikan yüksek mahkemesi davayı haklı bulmuş, kanıtları yeterli saymış ve aldığı kararda siyahi çiftçiler tazminat hakkını elde etmişti. Washington yönetimi 2.8 milyar dolar tazminatı davaya katılan 70 bin hak sahibine dağıtmak üzere tazminata mahkum edilmişti. Amerikalı yoksul siyahi çiftçilerin, yönetimin "Irak Savaşı gibi gerekçelerle bugüne kadar tek sent" ödeme yapmadığına ilişkin türlü şikayetlerin yeni Başkan Obama tarafından da “kulak arkası” yapıldığı söylentisi siyahi vatandaşlar arasında ayrıca huzursuzluğa neden oldu.

Haberin Devamı

Tarım Bakanlığı aleyhine açılmış bu davanın, Meksika ve Latin Amerika kökenli ABD’li Hispanik çiftçilere de emsal teşkil etmesine uğraşılıyor. Eğer Hispanikler de beyazlar karşısında ikinci sınıf çiftçi olduklarını kanıtlarsa, Tarım Bakanlığı’nın ödeyeceği tazminatların 5 milyar dolara yaklaşacağı hesap ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!