Obama'dan '24 Nisan' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Obamadan 24 Nisan açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 15:23

ABD Başkanı Obama, göreve geldiğinden beri 1915 olaylarının yıldönümü sayılan 24 Nisan dolayısıyla yayınladığı 6’ıncı mesajında da yine “Ermeni Soykırımı” yerine “Meds Yeghern” (büyük felaket) dedi. Dört paragraflık açıklamanın birçok cümlesi ise önceki bildirilerle bire bir aynıydı.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti adına 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla yayınladığı tarihi taziye mesajının ardından, ABD Başkanı Obama da konuya ilişkin geleneksel Beyaz Saray açıklamasını yaptı ve bu sene de “Ermeni Soykırımı” demek yerine olayları Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” olarak tanımladı. 2009’dan beri Obama’nın başkanlığı döneminde bu konuda yaptığı 6’ıncı açıklama yine dört paragraf tuttu. Ancak bir gün önce Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’nin Erdoğan’ın 24 Nisan açıklamasına ilişkin yaptığı, “Başbakan Erdoğan’ın, Ermenilerin 1915 senenin de yaşadığı acıları kamuoyu önünde tarihi kabulünden memnuniyet duyuyoruz” yorumuna rağmen, duyuruda buna değinilmedi. Birçok cümlesi önceki senelerden bire bir kopyalanan açıklamada, cümle cümle şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Bugün Meds Yeghern'i anıyor ve 20'nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden birinde hayatlarını kaybedenleri onurlandırıyoruz. 99 yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1,5 milyon Ermeni katledildiğinde ya da ölüme yürüdüğünde yaşanan dehşeti hatırlıyor ve kaybedilen yaşamlar ve bu erkekler, kadınlar ve çocukların çektikleri acılar için yas tutuyoruz. Bunu yaparken de, insanlık tarihinin bu karanlık dönemlerinin bir daha tekrarlanmamasına yönelik taahhüdümüzü kendi kendimize hatırlatıyoruz.

1915'te ne yaşandığına dair görüşümü sık sık tekrar ettim ve görüşüm değişmedi. Gerçeklerin tam, dürüst ve adil biçimde kabul edilmesi hepimizin yararına. Ülkeler, geçmişin acı unsurlarını kabul ederek ve bunlarla yüzleşerek daha güçlü büyür ve daha adil, hoşgörülü bir gelecek için temel inşa ederler. Biz de ABD'de, kendi tarihimizin bazı en karanlık anlarıyla barışmak için uğraşırken, bu dersi öğrenmeye devam ediyoruz. Bu yoldan giden artan sayıdaki cesur Ermeni ve Türkleri kabul ve takdir ediyor ve hem kendi hükümetleri hem benim hükümetimin desteğiyle bu şekilde daha fazlasını yapmayı teşvik ediyoruz. Ve Amerikalılardan bağışlarla sağlanan ve sayısız Ermeni ile 1915’de yerleri değiştirilen diğer korumasız toplumlardan hayatlar kurtaran “Suriyeli ve Ermenilere Yardım için Amerikan Komitesi”nin gerçekleştirdiği insani çabaları gururla anıyoruz.

Haberin Devamı

OBAMA'NIN GEÇEN YILKİ AÇIKLAMASI

1915’te adaletsizce alınan Ermeni yaşamlarını hatırlayarak onurlandırırken, böylesine muazzam bir zorluk ve acıyla yüz yüze kalan Ermeni halkının sıra dışı cesareti ve büyük dayanıklılığından ilham alıyoruz. Ermeni-Amerikalıların Amerikan toplumuna, kültürüne ve toplum yaşamına yaptığı sayısız katkıları alkışlıyorum. Demokratik, barışçıl ve müreffeh bir ülke inşa etmeye çalışırlarken Ermeni halkına destek vermede ortak bir taahhüt paylaşıyoruz.

Meds Yeghern'in dehşetini hatırlayıp hayatını kaybedenlerin anılarını onurlandırır ve Ermenistan halkına ve bir daha yaşanmasını önleyeceksek bu tür vahşetlerin her zaman hatırlanması gerektiği prensibine kalıcı bağlılığımızı teyit ederken, düşüncelerimiz ve dualarımız bugün her yerdeki Ermenilerle birlikte."

Haberin Devamı

‘ANCA’ YİNE KIZGIN
Obama’nın başkanlık bildirisinin hemen ardından Amerika’daki Ermeni diasporasının şahin kanadı ANCA da derhal bir açıklama yayınladı. Ve örgütün direktörü Aram Hamparyan, Obama’nın ‘soykırım’ sözcüğünü bu yıl da kullanmamasını ağır bir dille eleştirerek, tıpkı Obama gibi dört paragraflık bir yazılı açıklama yaptı. Hamparyan açıklamasında, “Başkan Obama, Ermeni Soykırımı konusundaki politikasını, Türkiye’ye Amerika’nın insanlığa karşı işlenmiş bu suça cevabına veto hakkı sağlayarak dışarıya havale etmeye devam ediyor” dedi.

Obamadan 24 Nisan açıklaması
24 NİSAN EZBERLERİ BOZULDU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!