O şimdi ‘binlerce öpücük’ derinde

Güncelleme Tarihi:

O şimdi ‘binlerce öpücük’ derinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 22:56

Kanadalı efsanevi müzisyen, şair ve romancı Leonard Cohen, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Ardında, ‘A Thousand Kisses Deep (Binlerce Öpücük Derinde)’, Dance Me To The End Of Love’, ‘Everybody Knows’ gibi sayısız ve unutulmaz şarkı bıraktı.

Haberin Devamı

‘Böyle doğdum ben. Kendi tercihim değildi/Bana bahşedilen bu altın sesle doğdum.’

Leonard Cohen, ‘Tower of Song’ şarkısında böyle bahsediyordu kendinden. Başkası söylese böbürlenme sayılacak bu sözler, bütün hayranlarının bildiği gerçeğin zarif bir tanımından başka şey değildi.

Kanadalı müzisyen, şair ve romancı Leonard Cohen, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

Cohen, 50 yıla yakın süren müzik kariyerine 1967’de, 33 yaşındayken yaptığı ‘Songs of Leonard Cohen’ albümüyle adım attı. Oysa gitar çalmaya okul sıralarında, “Kızları etkilemek için” başlamıştı.

Dokuz yaşındayken ölen babası, Leonard Cohen’e entelektüel bir kariyer yapmasını sağlayacak kadar para bırakmıştı. Cohen müzikten önce şiirleriyle isim yaptı. 27 yaşına kadar iki şiir kitabı yayınlandı. Şairliği, müzisyenliğini de derinden etkiledi. Varoluşu sorgulayan, depresyonun kıyısındaki şarkı sözleriyle 1960’ların sonunda küçük bir kitleye bir süre sonra tüm dünyaya hitap etmeyi başardı.

Haberin Devamı

90’LARDA BUDİZME YÖNELDİ

14 solo albümü bulunan Cohen, son albümü ‘You Want It Darker’ı 21 Ekim tarihinde piyasaya sürmüştü. Kariyeri boyunca, ‘I’m Your Man’, ‘Dance Me To The End Of Love’, ‘Everybody Knows’ gibi sayısız hit şarkıyı yazdı ve seslendirdi. ‘Hallelujah’ başta olmak üzere, onlarca şarkısı Jeff Buckley, R.E.M, U2, Elton John gibi sanatçı ve gruplar tarafından yorumlandı. 1973 yılındaki Yom Kippur Savaşı’nda gönüllü olarak savaşmak üzere İsrail’e gitti fakat kendisine askerler için şarkı söyleme görevi verildi. 1980’lerin başında müzikal anlamda eski popülerliğini yitirse de 88’deki ‘I’m Your Man’ albümü Cohen’e tekrar büyük bir şöhret getirdi. 1990’larda Budizme yönelen Cohen, münzevi bir hayat tarzı benimsedi.

BÜYÜK AŞKI DOLANDIRDI

2006 yılında tam 72 yaşındayken menajeri ve eski sevgilisi Kelley Lynch’in bankadaki hesaplarını boşalttığını fark edince para kazanmak için dünya turnesine çıkmaya karar verdi.

Lynch’in soygunu Cohen’in ömrünün son 10 yılında durmaksızın çalışmasına neden oldu. Fakat bu sayede Türkiye de dahil dünyanın farklı yerlerindeki binlerce insan Cohen’i tekrar sahnede görme şansını yakaladı. Son dönemlerinde her konserine aynı cümleyle başlıyordu: “Ne kadar zamanımız kaldı bilmiyorum, o yüzden her şeyimizi sahneye verelim!”

Haberin Devamı

‘ÖLMEYE HAZIRIM’ DEMİŞTİ

Melankolİnİn ve içinde bulunduğu kuşağın etkisiyle Cohen, çok sağlıklı yaşayan biri olmadı.

Budizm yıllarında sigarayı bıraksa da sigara ve alkolle tam koparamadığı bir ilişkisi vardı. Cohen, 2000’lerin başında sigara karşıtı bir kampanyada Everbody Knows şarkısının kullanılması hakkında, “Yazarken 500 litre viski ve binlerce sigara tükettiğim bir şarkının kampanya için seçilmesi ilginç” demişti. Sonra sigarayı bıraktığını açıklayıp, “80 yaşıma kadar yaşarsam tekrar başlarım” diye buyurmuştu. New Yorker dergisine geçen ay verdiği mülakattaysa, “Ölmeye hazırım. Umarım çok rahatsız edici değildir” demişti.

YÜZLERCE UNUTULMAZ ŞARKININ ŞAİRİ

Haberin Devamı

 LEONARD Cohen, ilk albümü ‘Songs of Leonard Cohen’in ardından ‘Songs from a Room’, ‘Songs of Love and Hate’ albümlerini çıkardı. En çok ses getiren albümü ‘I’m Your Man’ olsa da 2012’de yayımlanan ‘Old Ideas’ albümü en çok satan albümüydü. İki yıl önce ‘Popular Problems’ albümünü çıkaran Cohen son olarak 21 Ekim’de ‘You Want It Darker’ı piyasaya sürmüştü. Cohen hemen tüm şarkılarında şiirsel sözleriyle milyonların kalbine girmeyi başardı.

 

BAKMADAN GEÇME!