O rahibe tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

O rahibe tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2010 00:00

Müslümanları, ABD’de kritik bir bayram bekliyor. Şeker Bayramı, ülke tarihinin en acı olaylarından 11 Eylül saldırılarına denk geldi. Ayrıca Floridalı bir rahibin saldırının yıldönümünde Kuran yakma planı yapması gerginliğe neden oluyor.

Haberin Devamı

Her kesimden tepki

Dünyadan, densiz rahip Terry Jones’a tepki yağıyor. ABD’li generalden sonra Dışişleri Bakanı Clinton da tepki gösterdi, Kuran yakma planını “rezil ve saygısızca” diye niteledi. Angelina Jolie, “Dini metinlerin yakılmasına söylenecek söz bulamıyorum” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘Ramazan mübarek’ kutlamasıyla başlayan kutsal ay, ülkesindeki Müslümanlar için tartışmalı geçti. Cami tartışmasının ardından, bu kez Amerikalı bir rahip, 11 Eylül’ü “Kuran yakma günü” ilan ederek Ramazan Bayramı’nı gölge düşürdü.

Bu yıl Ramazan bayramı, 11 Eylül saldırılarının dokuzuncu yıldönümüne denk geldi. Müslümanlar, bayramla ilgili etkinliklerin, 11 Eylül kutlaması diye algılanabileceğinden endişeli. Bu nedenle temkinliler. New York’ta saldırıların yapıldığı “Sıfır Noktası” yakınlarına açılacak cami projesinin yarattığı tartışmaların ardından bir de bayram kutlamalarıyla hedef olmak istemiyorlar. Ancak Floridalı bir rahip, bu hassasiyetleri pek de takmıyor.

Rahip ve 30 destekçisi

Adamın adı Terry Jones (58). Evanjelist bir din adamı. İslamiyet’in yalan üzerine kurulu olduğu görüşünde. Bu nedenle de 11 Eylül günü Kuran yakmayı planlıyor. Florida’nın 150 bin nüfuslu Gainesville kentinde yaşayan Jones’un kilisesinin küçük bir cemaati var. Bölgeden başka bir rahip Larry Reimer, “Bu bölgede sadece 30 kişiyi temsil ediyor. Dünyaya bir şekilde, Hıristiyanlığın yüzünün bu olmadığı anlatılsın” diyor.

Jones’a dünyanın çeşitli yerlerindeki Hıristiyanlardan “Kuran yakıp, hayatımızı tehlikeye atma” diye e-mail geliyor. Rahip ise şimdilik planını iptal etmiş değil. Hukukçulara göre, ABD Anayasası’ndaki “İlk Değişikliğe” göre, adamın Kuran’ı yakabilmek hakkı var. Jones’un eylemi şenlik ateşiyle bir kutlamaya çevirme yolundaki girişimi itfaiyeden döndü. Dev bir ateş yakmasına izin verilmeyecek. Fakat polis, Kuran yakma olayı başlayana kadar müdahale edemeyecek. İtfaiye ise tehlikeli boyut kabul edilen alevler bir metreye yükseldiğinde devreye girebilecek.

Haberin Devamı

Rezil ve saygısız eylem

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton: Her inançtan Amerikalı dini liderlerden ‘saygısız ve rezil’ eyleme yönelik gelen açık kınamalardan cesaret buldum.

Haberin Devamı

Beyaz Saray: Bu Amerikan güçlerini tehlikeye sokar. Tabi ki, askerlerimizi tehlikeye sokan bu tür eylemler, ABD Yönetimi de endişelendirir.

El Ezher Üniversitesi Başkanı Şeyh Abdül Muti el-Bayyumi: Eğer ABD Yönetimi, bu dini terörizm manifestosunu durduramazsa, ABD’nin Müslüman dünyayla ilişkileri zarar görür.

Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi: Florida’da Kuran yakma planı, “çirkin ve vahim” girişimdir.

Angelina Jolie: Kuran yakma eylemini destekleyip desteklemediğiyle ilgiyi soruya, “Tabi ki, hayır. Herhangi bir dine ait metinlerin yakılmasına yönelik karşıt görüşlerimi ifade edecek söz bulamıyorum” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!