O artık sadece Melike Nur

Güncelleme Tarihi:

O artık sadece Melike Nur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kral Hüseyin'e dört evlat veren Ürdün Kraliçesi Nur, protokol kuralları gereği ‘‘kraliçe’’ ünvanını koruyacak, ancak ‘‘Sahib u'l Celâle’’, yani ‘‘majeste’’ diye anılmayacak. Kraliçe Nur, Kral Hüseyin öldüğü an ‘‘Sahib u'l Celâle el Melike’’ (Majesteleri Kraliçe) ünvanını kaybetti.

Önce Kral Hüseyin'in sonra da Ürdün halkının kalbini fethetmişti. Kocasına beslediği bitip tükenmeyen sevgi ve bağlılığıyla her iki tarafın kalbindeki yerini de korumayı başardı. Kral Hüseyin'in ölümüyle dul kalan 47 yaşındaki Kraliçe Nur, 20 yıllık evliliği süresince ülkesinde her zaman popüler bir kişiliğe sahip oldu ama, Küçük Kral'ın kansere karşı mücadele verdiği son yedi ayda ortaya koyduğu vefa, kalplerdeki yerini sonsuz kıldı.

Kral Hüseyin, son nefesini verdiğinde Nur hemen yanıbaşındaydı.

Kral Hüseyin, halkına hitaben yayınladığı son mesaja Nur'la ilgili şu satırları düşmüştü:

‘‘Nur, bana mutluluğu tattırdı, hastalığım boyunca kalbinden kopan bütün sevgi ve şefkati bana bağışladı. O da benim gibi büyük korkular ve şoklar atlattı ama, her seferinde Allah'ın inayetine sığınarak gözyaşlarını gülümsemesinin ardına gizledi. O varlığının hen zerresiyle bir Ürdünlü'dür ve bu ülkeye hizmet uğruna başını hep dik tutmuştur.'

Lübnan kökenli bir Amerikalı olarak 23 Ağustos 1951'de Lisa Necip Halaby adıyla dünyaya gelen Nur, Princeton Üniversitesi'ni bitirdikten sonra genç bir mimar olarak Ürdün'e gitti. Ürdün Havayolları'nın planlama ve tasarım bölümünün direktörlüğünü üstlendikten sonra, o sırada üçüncü eşi Aliye'nin helikopter kazasında ölmesi üzerine henüz dul kalmış olan Kral Hüseyin'le karşılaştı. Birbirine tutulan çift 15 Haziran 1978'de sade bir törenle evlendi.

Önceleri ürkek ve çekingen görünen Nur kısa sürede kendini geliştirerek ülkenin en iyi elçilerinden biri haline geldi ve Müslüman kadın haklarının savunucusu oldu. Nur, Kral Hüseyin'e dört çocuk verdi; Prens Hamza, Prens Haşim, Prenses İman ve Prenses Raiyah.

YENİ STATÜSÜ

Arapça, İngilizce ve Fransızca bilen Nur protokol kuralları gereği ‘‘kraliçe’’ ünvanını koruyacak, ancak ‘‘Sahib u'l Celâle’’, yani ‘‘majeste’’ diye anılmayacak. Kraliçe Nur, Kral Hüseyin öldüğü an ‘‘Sahib u'l Celâle el Melike’’ (Majesteleri Kraliçe) ünvanını kaybetti.

Nur, Kral Abdullah'ın annesi olmadığı için ana kraliçe statüsünde de bulunmayacak.

Yeni kraliçe Rania'nın kocası Kral Abdullah tarafından ‘‘majesteleri’’ ilan edilmesi bekleniyor. Bu ünvanın ilanından sonra Rania, ‘‘Sahib u'l Celâle el Melike Rania’’ olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!