Norveç ordusunda şimdi de kadın komando dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Norveç ordusunda şimdi de kadın komando dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 14:50

Norveç ordusunda askere alınan kadınlar şimdi komando eğitimi alarak, dış ülkelerdeki savaş bölgelerinde görevlendirilecek ve doğrudan savaşa katılabilecekler. Şubat ve Mart aylarında yapılan duyurular üzerine komando olmak için müracaat eden 173 kadın asker, erkeklerle aynı şartlarda eğitim alarak, 2015’de göreve başlayacak, özel birimlere katılma hakkı kazanacaklar.

Haberin Devamı

Kadınların iki bin kişiden oluşacak özel komando birliğinde kalabilmeleri için düz cephe duruşunda en az 20 kez şınav çekmesi, 35 kez 2 dakika kollar üzerinde karın ve kalça hareketi, 200 metreyi 8 dakikada yüzmesi, sırtında 15 kilo torba ile 7 kilometreyi 54 dakikada koşması gibi zorlu hareketleri yapabilmesi gerekiyor.

Norveç ordusu, özel birimler komutanı Eirik Kristoffersen, “Yapılan ilk testleri geçen 2 bin asker bir yıl boyunca özel eğitimden geçirilecekler. Özel komando birliğindeki askerler çok zorlu acil durumlarda görev yapacaklar. Daha önce çok az sayıda kadın asker, deniz, hava ve kara komando birliklerinde görev yaptılar ama savaşan asker olarak değil, destek askeri olarak bulundular. Şimdi doğrudan erkek askerlerle birlikte ağır eğitim alarak savaşabilecekler. Eğitimleri zor ama imkansız değil, aralarından elenenler olacaktır”dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

AYNI KOĞUŞLARDA KALIYOR, AYNI BANYOYU PAYLAŞIYORLAR
Norveç ordusundaki kadın askerlerin erkeklerle eşit haklara sahip olmaları konusu uzun süre tartışıldı.

Kadın askerler, erkeklerin kendilerini kadın olarak gördüklerine dikkat çekerek, vücutlarıyla değil, ordudaki başarıları ile anılmak istendiklerini söyleyerek daha ağır görevler istediler.

2013 yılı nisan ayında İktidardaki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sosyalist Sol Parti ve Sol Liberal Parti'nin oyları ile kadınlara komando olma yolu açıldı.

Uygulamaya göre, komando olmak isteyen kadınlar, erkeklerle aynı şartlarda eğitim yaparak, aynı koğuşlarda aynı şartlarda kalmaya, aynı banyoları kullanmaya başladılar.

Haberin Devamı

1 Mart tarihine kadar gerçekleşen pilot projenin başarılı olması sonucunda 173 kadın 2015 yılında göreve başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!