Normandiya’da tören ve umut

Güncelleme Tarihi:

Normandiya’da tören ve umut
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2014 01:28

2’nci Dünya Savaşı’nda Nazi işgali altındaki Fransa’yı kurtarmak için düzenlenen Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü etkinlikleri Ukrayna krizinin taraflarını bir araya getirdi. AB liderlerinin girişimiyle Rusya lideri Putin ile Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Poroşenko, Ukrayna’daki seçimler sonrasında ilk kez görüştü.

Haberin Devamı

FRANSA’nın Nazi Almanyası işgalinden kurtuluşunu sağlayan Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü törenleri, ilişkileri son derece gerginleşen Ukrayna ile Rusya liderlerini bir araya getirdi. Fransa ve Almanya’nın yoğun çabaları sonucunda Ukrayna’ya ait Kırım’ın 21 Mart’ta Rusya tarafından ilhakından bu yana ilk kez dün iki ülke devlet başkanları görüştü. Dün tarihi Benouville şatosunda etkinliklere katılan liderlere verilen öğle yemeğinden önce çekilen fotoğraflarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna’nın Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Merkel ile aynı kadraja girdi.

Ateşkesi görüşecekler

15 dakika görüşen Putin ve Poroşenko’nun el sıkıştığını ifade eden Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaynakları, görüşmede, Ukrayna krizinin ekonomik etkilerinin ele alındığını, Putin’in krizin ekonomik boyutuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere bugün Kiev’e temsilci göndereceğini ifade etti. Kaynaklar, “Ukrayna’da ateşkesin koşullarının gelecek günlerde görüşüleceğini” bildirdi. Görüşmeye dair Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ile Poroşenko’nun Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaları hızlı bir şekilde sonlandırma arzularını dile getirdiği bildirildi. Temasları yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Eğer Ukrayna ordusu bombalamaya devam ederse, çok umutlu değilim” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan bir yetkili görüşmenin günler süren temasların ardından hazırlandığını ve gerçekleşene kadar da gizli tutulduğunu kaydetti. Almanya Başbakanı Merkel de törenler sürerken Rusya lideri Putin ile Deauville-Sur-Mer’de bir araya geldi.

Kraliçe de katıldı

Haberin Devamı

“D-Day” olarak da anılan 6 Haziran 1944’de başlattığı Normandiya çıkarmasının yıldönümü törenlerine İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth dahil 20 lider katıldı. Tören Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın, Caen kentindeki askeri anıta çelenk koymasıyla başladı. Hollande, “Fransa, ABD’nin ve bu askerlerinin yaptıklarını asla unutmayacak. Fransızların, Amerikalıların en sevdiği özelliği özgürlük tutkularıdır. İki halk özgürlük için bir araya geldi” dedi.

Haberin Devamı

Obama: ABD askerleri tanımadıkları insanlar için öldü

ABD Başkanı Obama, 9 bin 387 Amerikan askerinin yattığı mezarlıkta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ülkesinin Fransa ile tarihi dayanışmasına atıfta bulundu ve Normandiya Çıkarması’nın yapıldığı bölgeyi “demokrasi köprüsünün başı” olarak niteledi. Obama, “Bir gemiye dolup hiç tanımadıkları insanları kurtarmaya gelip burada öldüler” diyerek çıkarmaya katılan Amerikan askerlerini ayakta alkışlattı. ABD Başkanı, “Burası tam bir cehennemdi. Ama Amerikan askerleri hiç tanımadığı insanlar için kalkıp buraya kadar geldiler ve burada öldüler. Umutsuz olduğunuzda bir dakika durun ve bu askerlerin yaptıklarını düşünün. Özgürlük için savaşanlar, burada zaferiniz emin ellerde. Huzur içinde uyuyun. Tanrı Fransa’yı ve Amerika’yı korusun” dedi. Törenin ardından yaşamını yitiren askerler için 21 pare top atışı yapıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Ev sahibi Hollande’a yüksek kürsü sürprizi

Törenler sırasında evsahibi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ABD Başkanı Obama’nın boyuna göre ayarlanan kürsünün azizliğine uğradı. Obama ile Colleville-Sur-Mer kentindeki Amerikan Mezarlığı’nda anma törenine katılan Hollande, yüksek kürsü ve mikrofon yüzünden zor anlar yaşadı. Kürsüdeki mikrofonlar Hollande’ın ağız hizasını geçerek gözlerini de kapatınca ortaya gülümseten görüntüler çıktı.

Obama’nın sakızı kızdırdı

Normandiya’daki törene katılan ABD Başkanı Obama’nın sakız çiğnemesi tepki çekti. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in tören alanına gelişi ve Fransa ulusal marşının çalınması sırasında ayağa kalkan Barack Obama’nın ağzında sakız olduğu gözlerden kaçmadı. Obama Aralık ayında Güney Afrikalı efsane lideri Nelson Mandela’nın cenazesinde de sakız çiğnemiş ve tepki almıştı. Normandiya törenleri sırasında bunu tekrarlaması özellikle İngiliz ve Fransız kullanıcıların sert yorumlarına yol açtı. Yapılan yorumlarda, bu hareketin Obama’nın “klasına yakışlamadığı”, “saygısızca” olduğu ön plana çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!