Nobel'lik misyonun ilk meyvesi

Güncelleme Tarihi:

Nobellik misyonun ilk meyvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 01:36

Türk-Yunan dışişleri bakanlarının önceki gün gerçekleştirdikleri ortak barış misyonu ilk meyvesini verdi.

İsmail Cem ve Yorgo Papandreu'nun 24 saatlik barış maratonu sırasında ABD ve AB önerileri ile koordineli olarak getirdikleri özgün önerileri ve gerçekleştirdikleri temaslar sonucunda Beytüllahim'deki Milat Kilisesi sorununda ilerleme sağlandı.

Kiliseye sığınmış olan Filistinlilerden 9'u önceki akşam dışarıya çıkarak teslim oldular. İsrail, Türk-Yunan heyetlerine verdiği güvence çerçevesinde bu kişilerin birisi hariç diğerlerini dün serbest bıraktı ancak iki taraf arasındaki anlaşmazlıklar sürüyor. Bir Türk yetkili 'Bir barış için bir maya çaldık, yoğurt yapıp yapmamak taraflara kalmış' dedi.

ŞARON ENGEL

Önceki gün kilise sorununu çözmek için Cem ve Papandreu ile görüşen Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat dün Hürriyet'e 'Cem ve Papandreu sorunun çözümü için çok büyük çaba harcadılar ve olumlu öneriler getirdiler. Ancak İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un redçi polikası çözümü engelliyor. Bir ilerleme sağlayamıyoruz' dedi. Erekat, Türk ve Yunan yetkililerle bu konudaki görüşmelerin devam edeceğini umduğunu söyledi.

ARAFAT ÇOK MEMNUN

Erakat, Cem ve Papandreu'nun ziyaretinden Filistin Lideri Yaser Arafat'ın 'çok memnun kaldığını ve duygulandığını' belirterek 'Dün akşam kendisiyle görüşme imkanım oldu. Her iki bakanın da içinde bulunduğu durumun çözümü için temas ve girişimlerini sürdüreceğine inanıyor ve bundan umutlu' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!