Nobel barış ödülü için 'şimdilik' 167 aday

Güncelleme Tarihi:

Nobel barış ödülü için şimdilik 167 aday
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 12:06

Nobel barış ödülü için şimdiye kadar 167 kişi ya da grubun aday gösterildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Ödül komitesi sekreterliği, barış ödülü için yeni adayların beklendiğini belirterek, adaylık başvurusunun son günü olan 1 şubattan önce postaya verilen önerilerin hala kendilerine ulaşabileceğine işaret etti.

Oy hakkı bulunmayan ödül komitesi sekreteri Geir Lundestad, ayrıca komite üyelerinin 21 şubatta yapacağı ilk toplantıda kendi aday önerilerini sunabileceklerini kaydetti.

Komitenin gizli olan beş üyesinin yanı sıra adayların kimlikleri komite tarafından henüz açıklanmıyor, sadece sayısı bildiriliyor. Ancak adaylardan bazılarının kimlikleri, kendilerini aday gösterenler tarafından duyurulması nedeniyle biliniyor. 2007 Nobel barış ödülü adayları arasında, küresel ısınmaya dikkati çekmek için düzenlediği kampanya nedeniyle ABD'nin eski Başkan yardımcısı Al Gore, merkezi İngiltere'de bulunan gençlerin denizcilikle gelişimine destek olan uluslararası bir dernek ve Amerikan insani yardım grubu Mercy bulunuyor.

Haberin Devamı

Ayrıca bu yılın Nobel barış ödülü adayları arasında adları geçen ancak doğrulanmayanlar arasında Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialatski ve Tayvan muhalefet lideri Shih Ming-Teh yer alıyor.

Barış ödülüne 2005'te rekor sayıdaki 199 aday gösterilmişti. Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus'un, yoksullara iş olanağı sağlamak amacıyla kredi desteğinde bulunmak için kurduğu Grameen Bankası ile ödülün sahibi olduğu geçen yılki Nobel barış ödülünün adaylarının sayısı da 191'i bulmuştu.

Nobel barış ödülü sahibi ekim ayının ortasında açıklanıyor ve ödülün yaratıcısı İsveçli sanayici Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 aralıkta ödül sahibine veriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!