Nikol Paşinyan kimdir? Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın hayatıyla ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Nikol Paşinyan kimdir Ermenistan Başbakanı Paşinyanın hayatıyla ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2020 04:39

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın hayatı son dakika gelişmelerin ardından gündeme geldi. Paşinyan yaptığı açıklamada Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla savaşı sonlandıran anlaşmayı imzaladığını bildirdi. Paşinyan, "Sevgili, yurttaşlarım, kız kardeşlerim ve erkek kardeşlerim. Kişisel olarak benim ve hepimiz için çok zor bir karar verdim" ifadelerini kullandı. Panşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başladı. Peki, Nikol Paşinyan kimdir? İşte, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Nikol Paşinyan Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladığını açıkladı. Ermenistan'da 2018'de iktidara gelen Paşinyan ülkesine değişim vadetti. Dağlık Karabağ'daki çatışmalar nedeniyle liderliğinin en zor dönemlerinden birinden geçti. Uzun süre gazetecilik yapan Paşinyan Armenian Times’ın editörlüğünü yaptı. İşte, ayrıntılar. 

PAŞİNYAN KİMDİR?

1975 doğumlu Nikol Paşinyan, Ermenistan Devlet Üniversitesinde gazetecilik okudu ancak mezun olamadı. Öğrenciyken siyasi faaliyetleri nedeniyle 4 yılın sonunda okuldan uzaklaştırılan Paşinyan’ın uzaklaştırılmasına gerekçe olarak devamsızlığı gösterildi. Okul arkadaşları ise Paşinyan’ın yolsuzluk karşıtı bir makalesi nedeniyle okul yönetiminin tepki gösterdiğini öne sürdü.

Ermenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan'ın taraftarları, Petrosyan'ın 2008'deki seçimi kaybetmesi sonucu sokağa döküldü. Olaylı protestoların lideri olan Paşinyan için "cinayet ve kitlesel kargaşa" suçlamasıyla arama kararı çıkarıldı. Haziran 2009'da saklandığı yerden çıkan Paşinyan teslim oldu; 2 yıl sonra ise afla salıverildi.

Haberin Devamı

2012 yılında milletvekili seçilen Paşinyan, Toplumsal Sözleşme partisinin lideri oldu. 2018'de yine sokağa çıktı, bu defa Sarkisyan hükumetine istifa çağrısının lideriydi. Sarkisyan, Paşinyan ile görüşme kararı aldı. Erivan'daki bir otelde yapılan görüşme televizyonlardan canlı yayınlandı. Sarkisyan söze; "Talebe olumlu yanıt verilmesinden memnunum" diyerek başladı.

Ancak Sarkisyan'ın sözünü kesen Paşinyan, Bir yanlış anlaşılma var. Buraya istifanızın ve iktidarın barışçıl ve yumuşak bir şekilde geçişinin sağlanması için koşulları görüşmeye geldim." dedi.  Görüşmeyi terk eden Sarkisyan, "Bu bir diyalog değil, şantajdır." dedi. Paşinyan ise çok geçmeden iktidarı devraldı. Aslında bu, Ermenistan siyasetinde "Karabağ klanı" olarak bilinen yapının kısmi çöküşüydü. Paşinyan'ın önceliği Ermenistan'ı ekonomik darboğazdan kurtarmaktı ancak Karabağ klanı, güvenlik bürokrasisinde halen etkindi.

Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Kafkasya'da gerilimi artıracak "yeni savaş, yeni topraklar" doktrinini benimsedi. Tansiyonu yükseltecek bu doktrin, Ermeni diasporası tarafından da destek buldu. Böylelikle Ermenistan, 11 Temmuz'da, işgal bölgesinde olmayan Tovuz'a saldırdı. Paşinyan, Tovuz saldırısıyla iç sorunlara siyah bir örtü çekmeyi denedi ancak başarılı olamadı.

BAKMADAN GEÇME!