New York'ta ‘Müslüman Günü Yürüyüşü’

Güncelleme Tarihi:

New Yorkta ‘Müslüman Günü Yürüyüşü’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2007 11:31

ABD’de yaşayan Müslümanlar, New York'ta düzenledikleri geleneksel ‘Müslüman Günü Yürüyüşü’ ile gövde gösterisi yaptı. Demokrat Parti'den ABD Kongre Üyesi Anthony D. Wiener'in de destek verdiği yürüyüşe, aralarında bazı Türklerin de bulunduğu 5 bini aşkın Müslüman katıldı. Bazı Amerikalılar yürüyüşü protesto ederken, 11 Eylül'den iki gün öncesine denk gelmesi nedeniyle katılımın düşük olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

New York'un Manhattan Bölgesi'ndeki Madison Bulvarı'nda 41'inci sokakta başlayıp, 23'üncü Sokak'a kadar süren yürüyüş, yerlere serilen brandalar üzerinde kılınan öğle namaz ardından başladı. Namaz sırasında aileleri ile birlikte yürüyüşe gelen çocuklar, ilginç manzaralar ortaya çıkardı. Katılımcıların zaman zaman tekbir getirdiği, Amerika Müslümanlar Birliği'nin düzenlediği yürüyüşe, elinde Türk Bayrağı ile katılan Adli Tıp öğrencisi Sümeyya Arı, “Bazı Amerikalılar, hem Müslümanları, hem de İslam'ı yanlış tanıyorlar. Müslümanlar'ın kendilerine tanıtıldığı gibi olmadığını göstermek için bu yürüyüşe katıldım” diye konuştu.

Her yıl Eylül ayının son pazarı gerçekleştirilen ancak bu yıl Ramazan ayı nedeniyle öne alınınca, 11 Eylül'den iki gün öncesine denk gelen Müslüman Günü Yürüyüşü sırasında, yürüyüşçüler ile Amerikalılar arasında sözlü sataşmalar da yaşandı. Bazı Amerikalılar, yürüyüşçülere destek verirken, bazıları da ellerinde ‘Bugünün genç Müslümanları, yarının Hamas’ı’, ‘Arka bahçemizde şeriat istemiyoruz', yazılı pankartlarla yürüyüşe katılanları protesto etti.

Haberin Devamı

KONGRE ÜYESİNDEN DESTEK

Amerikalı Müslümanlar'a destek vermek için yürüyüşe katılan New York'tan Demokrat Partili Kongre Üyesi Anthony D. Wiener, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD'nin, New York’un etnik, kültürel ve dinsel çeşitliliğini onurlandırmak için buradayım, ve burada yaşayan Müslümanlar'ın da kendilerini gösterme, anlatma hakları var. Yunanlarla Türkler arasında görüş ayrılığı varsa, bu Yunanlıların yada Türkler'in New York'ta yürüyüş yapamayacakları anlamına gelmez. Başkalarını da haklarını savunmak için herkesin hakkı için çaba göstermemiz çok önemli, New York, burada yaşayanların oluşturduğu mozaik ile güzel bir kent” diye konuştu.

Çok sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı yürüyüşün güvenlik sorumlularından New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly'nin danışmanı Erhan Yıldırım da, "Bu geleneksel bir yürüyüş. Bu yıl 11 Eylül'den 2 gün önce olması katılımın düşük olmasına yol açtı. Belediyeden aldığımız bilgilere göre yoğun protestolar vardı yürüyüşe karşı. Yürüyüş boyunca protestolara da tanık olduk. Ama yürüyüş sorunsuz sona erdi” dedi. ‘Müslüman Günü Yürüyüşü'ne ABD medyası yoğun ilgi gösterdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!