Neo-Bolşevik devrimi

Güncelleme Tarihi:

Neo-Bolşevik devrimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Bakü’deki ‘darbe hazırlığı’nın arkasından ‘Yeni Bolşevik devrimi’ senaryosu çıktığı ileri sürülüyor. Hükümette temizlik yapan Devlet Başkanı Aliyev’in bir danışmanı ‘Muhalefet 7 Kasım’da, 88 yıl önceki Bolşevik devrimi gibi darbe yapmayı planlıyordu. Turuncu devrime hazırlandıkları söyleniyor, ancak esas renkleri kızıl Bolşevik’ dedi.

AZERBAYCAN’daki 6 Kasım parlamento seçimleri öncesinde ‘darbe hazırlanıyor’ gerekçesiyle Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından hükümette gerçekleştirilen büyük temizliğin ‘Yeni Bolşevik devrimini’ önleme çalışması olduğu açıklandı. İnterfax ajansına konuşan Aliyev’in siyasi danışmanı Fuat Ahundov, ‘Muhalefetin planladığı darbe gününü ilan ediyorum. 6-7 Kasım tarihlerinde seçimleri bahane ederek 88 yıl önce Rusya’daki Bolşevik devrimi gibi darbe yapmayı planlıyordu’ dedi.

Parlamento seçimlerine ‘Azatlık Muhalefet Cephesi’ adı altında katılan üç parti lideri İsa Kamber, Ali Kerimli ve Resul Guliyev’in ideolojik tarz itibarıyla da birer Bolşevik olduklarını vurgulayan Ahundov ‘Azatlık bloku darbeyi ‘turuncu devrim’ sloganıyla hazırlıyor olmasına rağmen, onların asıl rengi kızıl Bolşevik. Nitekim devrim adı verdikleri darbe girişimi de Bolşevik Devrimi’nin 88’inci yıldönümüne rastgeliyor. Bunlar bizi bir asır geriye götürmek istiyor. Böyle bir darbe girişimine de iktidar izin vermeyecektir’ ifadelerini kullandı.

Seçim öncesi anket rakamlarını veren Ahundov’a göre Azerbaycan halkının % 70’i iktidar partisi Yeni Azerbaycan ve lideri İlham Aliyev’i destekliyor. En güçlü muhalefet bloku Azatlık’ın toplam oy oranı ise Ahundov’a göre % 12 civarında.

Muhalefetin alacağı düşük oy oranı yüzünden seçimleri darbe (devrim) türü hadiseye çevirmeye çalışacağını da belirten siyasi danışman ‘Sandıktan zaferle çıkamayacağını idrak eden muhalefet liderleri halkı şiddete yönlendiriyor. 6-7 Kasım Azerbaycan Bolşevik devrimi girişimi öncesinde bu pazar muhalefet son prova için izinsiz gösteri yapmayı düşünüyor. Azerbaycan sahipsiz bir ülke değil. Yasadışı davranışların önü kesilecektir’ dedi.

Azerbaycan muhalefet partileri ise iktidarı suçlayarak, Devlet Başkanı İlham Aliyev liderliğinde seçimler öncesi Azerbaycan’da müthiş bir tiyatro oyunu sergilendiğini savunuyor. Ali Kerimli’ye göre asıl iktidar seçim sonuçlarını istediği yönde değiştirebilmek için gövde gösterisine şimdiden başlamış durumda.

Bakü’nün turuncu değil kızıl dediği darbeciler

AZERBAYCAN yönetiminin Bolşevik darbe-devrim hazırlığı içinde olmakla suçladığı bakanlara yönelik temizlik operasyonu geçen pazartesi Ekonomi Geliştirme Bakanı Ferhad Aliyev (1) ile başladı. Maliye Bakanı Fikret Yusifov, Sağlık Bakanı Ali İnsanov (2), Sosyal İşler Bakanı Ali Nagiyev, Eğitim Bakanı Misir Mardanov ve Devlet Başkanlığı Kançilarya Şefi Akif Muradverdiyev (3) ile devam etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!