NATO'dan Sırplara gözdağı

Güncelleme Tarihi:

NATOdan Sırplara gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

NATO, Bosna'dan sonra Kosova'da da etnik temizlik uygulayan Sırplara karşı harekete geçti. NATO üyesi 13 ülkeye ait 84 savaş uçağı, Belgrad'a gözdağı vermek üzere Arnavutluk ve Makedonya'da hava tatbikatı yaptı.

Amerikalı General Michael Short'un ‘Kararlı Şahin’ operasyonu dün erken saatlerinde Arnavutluk ve Makedonya hava sahasında başlatıldı. Sırp hava sahasına girmeden Belgrad'a güç gösterisinde bulundular. Hava tatbikatına İngiltere'den 3 Jaguar, Almanya'dan 6 tornado, Fransa'dan jaguar tipi uçaklar, Hollanda'dan 4 F-16 uçağı, Belçika, Norveç, Danimarka, Yunanistan ve Portekiz'den ikişer F-16, İspanya'dan ise 4 bombardıman uçağı katıldı. Harekata Türkiye'den de F-16’lar katıldı.

ABD'ya ait Awacs keşif uçakları bölgeyi tanıma çalışmalarına başladılar. Planlı olmayan ve sadece Kosova için yapılan bu tatbikatın amacı, bölgeyi coğrafi açıdan tanımak, olası bir operasyon için hedef belirlemek. NATO, tatbikatla 3 aydan bu yana nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kosovalı Arnavutlara baskı ve şiddet uygulayan Sırp Yönetimi'ne gözdağı verirken, harekat Rusya'da da rahatsızlığa yol açtı.

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobadan Miloseviç'in Moskova ziyaretinden birkaç saat önce açıklama yapan Moskova Yönetimi, NATO tatbikatını onaylamadığını duyurdu. Rusya, bir sebeb belirtmeden de NATO nezdindeki temsilcisini Moskova'ya çekti. Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, NATO'nun bu adımı, Rusya'ya danışmadan atması dolayısıyla, temsilcinin geri çağrılması kararlaştırıldı.

Rusya'nın bu tutumu Kosova konusunda uluslararası bir konsensus oluşturulması çabalarına darbe vururken, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in rahatlığını ifade etmek için ABD Başkanı Bill Clinton'u arayacağı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!