NATO’dan Rusya’ya karşı ‘4 X 30’ formülü

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Rusya’ya karşı ‘4 X 30’ formülü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 00:39

RUSYA ile gerginlik düzeyi bir türlü düşmeyen NATO, bu ülkeye karşı caydırıcılığını artırmak amacıyla ‘4 X 30’ adıyla anılan bir planı devreye sokma hazırlığı içinde.

Haberin Devamı

İttifakın savaşmaya hazır daha fazla birlik, gemi ve uçak bulundurmasına dayanan planın ardında göreve geldiğinden bu yana NATO’nun Avrupalı üyelerini kapsamlı adımlar atmaya iten Trump yönetimi var. Konu, Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin temsil edeceği bugün başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.

HAZIRLIK ARTTIRILIYOR
‘4 X 30’ planına göre NATO, 30 gün ya da daha az sürede harekete geçirilip kriz bölgesinde konuşlandırılabilecek 30 mekanize tabur, 30 savaş uçağı filosu ve 30 savaş gemisini hazır tutacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak açısından doğru güçlerin doğru zamanda doğru yerde olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Stoltenberg, NATO’nun yeni karargâhında yaptığı açıklamada, “Söz konusu olan yeni güçler oluşturulması ya da konuşlandırılması değil mevcut güçlerin hazırlığının artırılması” dedi. Resmi adı NATO Hazırlık İnisiyatifi olan planın 11-12 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinde karara bağlanması  öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!