NATO'da Bush zirvesi

Güncelleme Tarihi:

NATOda Bush zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Zeynel LÜLE, Muharrem SARIKAYA / BRÜKSEL
Haberin Devamı

NATO'nun bugün yapılacak liderler toplantısı, tam anlamıyla yönetime yeni gelen ABD Başkanı Bush'un zirvesi haline dönüşecek. George Bush, zirve öncesi verdiği demeçte Avrupa Savunma ve Güvenlik Politikası konusunda Türkiye'nin tezine dolaylı destek çıktı. Bush, ‘AB içinde olmayan NATO üyesi Avrupa ülkelerini AGSP konusunda tatmin etmek gerekli’ dedi.

NATO'nun bugün yapılacak devlet ve hükümet başkanları özel toplantısı tarihe ‘Bush Zirvesi’ olarak geçecek. Başbakan Bülent Ecevit'in de hazır bulunacağı toplantıda, 18 ülke devlet ve hükümet başkanı Bush'un konuşması sonrasında örgütün geleceği ve dünyanın güvenliği ile ilgili kendisine sorular yöneltecek. İlk kez uygulanacak bu yöntemle Bush, NATO'nun bundan sonraki mücadele alanları ve yöntemleri konusundaki görüşlerini açıklayacak.

Zirve öncesi Bush Türkiye'ye ‘son dakika’ desteği verdi. Başbakan Bülent Ecevit'e 9 Nisan tarihinde gönderdiği mektupta ‘Brüksel’de görüşelim' demesine karşılık programının yoğunluğunu göstererek bu randevuyu iptal eden Bush, önceki gün Belçika TV'sine verdiği demeçte, Türkiye'nin AGSP konusundaki tezini destekler mahiyette konuştu.

Sadece AB üyesi ülkelerin karar mekanizmasında yer alacağı yeni Avrupa gücünün NATO olanaklarından faydalanması halinde Türkiye'de karar mekanizması içinde bulunması gerektiğini vurguluyordu. Nitekim Bush da Türkiye'nin ortaya koyduğu bu tezi, ‘NATO üyesi olup AB üyesi olmayan Avrupalı ülkelerin tatmin edilmesi gerekir. AGSK’yı, NATO'yu ve NATO içindeki uyumu mayınlamadığı sürece desteklerim' cümleleriyle destekledi. Bush, Fransız Le Figaro Gazetesi'ne verdiği demeçte de ‘AGSK, NATO’nun kaynaklarını artırdığı zaman çok faydalı olabilir. Ancak bizim için Avrupa güvenliğinin korunmasında çok gerekli olan NATO için ayak bağı teşkil etmemeli' dedi.

NATO'NUN HEDEFLERİ

Bush'a soru cevaplı geçecek olan bugünkü zirvenin ağırlıklı mesajı dün, ‘NATO’nun dünya güvenlik sisteminde ne kadar önemli olduğu vurgulanacak' sözleriyle açıklandı. Zirvede AGSP konusunda önemli bir gelişmenin beklenmediği de belirtilen dünkü NATO brifinginde, toplantıda NATO'nun genişlemesi, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi, füze-kalkan sistemi konuları üzerinde durulacak.

Ankara çelişkili

NATO tarafı Türkiye'nin gerekirse NATO'da veto hakkını kullanacağı yönündeki direnişinin bugün beklenen bazı gelişmelerle kırılabileceği mesajını verirken ilginç bir de açıklamada bulundu. Yetkili, Türkiye'nin veto restini kaldırmasının söz konusu olup olmayacağı yönündeki bir soruya, ‘Ankara’dan gelen bilgiler çelişkili olabiliyor. Ancak top şu anda Avrupalılarda, NATO'da değil. AGSP konusunda bu konuda karar çıkacağını sanmıyorum' dedi.

Avrupa ordusu kağıttan kaplan

İngiliz ve Fransız general ve amiraller, Avrupa'da oluşturulması planlanan Avrupa ordusu fikrini şiddetle eleştirdiler. The Daily Telegraph gazetesine 11 Fransız ve İngiliz general ve amiralin ortak imzalarıyla gönderilen mektupta, Avrupa ordusu oluşturma konusunda ortaya atılan teklifin ‘kağıttan bir kaplan’ yaratacağı belirtilerek, bu fikrin tarihin çöplüğüne atılması gerektiği görüşü savunuldu. Mektupta, ‘Yakın işbirliğine gitmenin doğru olduğunu kabul etmekle birlikte, müşterek amacın bulunması, güçlerimizi ortak bir ordu, donanma ve hava gücü içinde sulandırmamız gerektiği anlamına gelmez’ ifadesi kullanıldı.

Bush Aznar'ın adını şaşırdı

ABD Başkanı George Bush'un yine dili sürçtü ve İspanya'ya yapacağı gezinin arifesinde, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar'ın soyadını ‘Anzar’ diye telaffuz etti. İspanya TV'sine dilbilgisi kurallarına uymayan İspanyolca'sıyla demeç veren Bush, gezisi sırasında da sık sık İspanyolca konuşmaya kalktı.

Kral Carlos ve Kraliçe Sofia, dün Bush ve eşi Laura'yı Zarzuela Sarayı'nda ağırladı. İspanyolca konuşmaya çalışırken dişil-eril çekim hataları yapan Bush, ‘En iyisi bu lisanı mahvetmeyeyim’ dedi. Bush daha sonra Başbakan Jose Maria Aznar'ın çiftliğine gitti ve koruluk alanda ceketini kravatını çıkararak Aznar ile gezip, dünya meselelerini konuştu.

İtalya'dan AB desteği

İtalya'da geçtiğimiz günlerde iktidara gelen Silvio Berlusconi Hükümeti ayağının tozuyla Türkiye'ye AB yolunda destek verdi. Savunma Bakanı Antonio Martino, ‘NATO’da büyük görev üstlenen Türkiye'yi AB'ye kabul etmemek hata. Eğer Türkiye'ye kapıları açarsak o zaman otomatikman bu ülkenin insan hakları ve Kıbrıs sorununa daha hassasiyet göstermesini de sağlarız' dedi.

Martino, Türkiye'nin NATO 'nun sadık ve güçlü bir üyesi olduğunu belirtti. Birinci Berlusconi hükümetinde Dışişleri Bakanı iken Türkiye'nin PKK terörü ile mücadelesini desteklemiş ve Türkiye'nin toprak bütünlüğünün korunması için teröristlere taviz verilmemesini açıkça belirtip diğer Batı ülkelerini uyarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!