NATO sabır istiyor

Güncelleme Tarihi:

NATO sabır istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO, önceki gece ve dün de Yugoslavya'ya yine bomba yağdırdı. Kosova krizi gölgesinde 50'nci yıldönümünü kutlamaya hazırlanan ittifak, yaklaşık bir aylık hava harekatına karşın sonuç alınamamasına yönelik eleştiriler karşısında ‘‘sabır’’ telkin etti. NATO sözcüsü Shea, ‘‘Bir diktatörün 24 saatte devrilmesi mümkün mü’’ diye konuştu.

NATO Sözcüsü Jamie Shea, dün yaptığı basın toplantısında ‘‘sabır’’ istedi. Shea, ittifakın stratejileri sorgulandığında ve Yugoslavya lideri Slobodan Miloseviç'in bir türlü engellenemediği hatırlatıldığında, ‘‘Bir diktatörün 24 saatte dize getirildiğini hatırlıyor musunuz? Sabırlı olun ve NATO'ya biraz zaman tanıyın’’ dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine de NATO'nun Yugoslavya'daki hedef sayısını artıracağını bildirdi. Vedrine, International Herald Tribune Gazetesi'ne şu açıklamayı yaptı:

HEDEFLER ARTIYOR

‘‘Bombardımanda vurulacak hedeflerin sayısını artıracağız. Hedef listemiz kabaracak. Hava bombardımanının sonuçları hissedilmeye başladı. Bir tek şeye ihtiyacımız var: Sabır... Batılı ülkelerin hedefi, Yugoslavya'yı Avrupa normlarına çekmek ve bu ülkenin demokratikleştiğini görmek. Bu da Belgrad'da yönetim değişikliği anlamına geliyor. NATO bünyesinde çatlak ses çıkmaması da sevindirici. Bosna'dakinin tersine, şimdi ittifak içinde hiçbir ciddi ayrılık yok. Bu her zaman pek olmazdı, şimdiki uyum müthiş...’’

TAKVİYE GÜÇ

Hollanda, NATO'nun isteği üzerine, İtalya'daki Amendola Üssü'ne 4 adet F-16 savaş uçağının daha gönderileceğini ve 1 denizaltıyla operasyona destek verileceğini açıkladı. İtalya'da halen 16 savaş uçağı ve 200 askeri personeli bulunan Hollanda'nın bu takviye ile uçak sayısı 20'ye ve askeri personel sayısı da 278'e yükselecek. Savaş uçakları bugün Twente Üssü'nden hareket edecekler. ‘‘Dolfijn’’ adlı, 56 askeri personeli bulunan denizaltı ise, gelecek hafta Adriyatik'e giderek 11 Mayısta bölgedeki NATO donanmasına katılacak. Hollanda'nın halen bölgede bir savaş fırkateyni bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!