NATO Askeri Komite toplantıları başladı

Güncelleme Tarihi:

NATO Askeri Komite toplantıları başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2009 14:39

NATO'nun en yüksek askeri karar organı olan ve üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan Askeri Komite'nin sonbahar dönemi olağan toplantısı, Portekiz'in başkenti Lizbon'da başladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından temsil edildiği toplantılarda, Afganistan dosyasına öncelik verileceği, ittifakın yeni askeri stratejilerinin gözden geçirileceği bildirildi.

Portekiz Genelkurmay Başkanı General Luis Vasco Valença Pinto'nun evsahipliğinde düzenlenen toplantılara, Askeri Komite Başkanı İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola, NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı Oramiral James Stavridis ve üst düzey komutanlar da katılıyor.

Genelkurmay başkanları, Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücü (ISAF) ve bu ülkedeki NATO operasyonlarına ilişkin gelişmeleri, Kosova'daki son durumu ve bu bölgede NATO tarafından yönetilen barışı koruma gücü KFOR'un işlevlerini değerlendirecek.

Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden bu yana NATO tarafından yönetiliyor.

Haberin Devamı

NATO'ya bu yıl üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın da katılımıyla 28 ülkenin genelkurmay başkanları, ABD yönetiminin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da kurulması planlanan füze kalkanında önemli bir değişikliğe gidileceğini açıklamasını da değerlendirecekler.

Lizbon'daki toplantılarda, NATO'nun yeni stratejileri ve gerekli uyarlamalar da ele alınıyor.

Askeri Komite toplantıları yarın akşam son bulacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!