NATO Acil Mukabele Gücü kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

NATO Acil Mukabele Gücü kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2002 14:01

NATO'nun Prag Zirvesi'nde "NATO Acil Mukabele Kuvveti" (NATO Response Force-NRF) konusu da gündeme alınacak. NATO, 3 tugaydan oluşan, yaklaşık 21 bin askerlik Acil Mukabele Gücü oluşturmayı planlıyor. Prag Zirvesi, ittifakın uzun süredir eksikliğini hissettiği askeri yeteneklerin geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi açısından da önem taşıyor. Bu alanda çalışmalar devem ederken, Prag'da üye ülkelerin en üst düzey temsilcilerinin bazı taahhütlerde bulunmaları öngörülüyor.

Hava ve deniz unsurları da bulunacak bu oluşum, kendi kendine yeterli olması, çok kısa bir sürede harekat alanına konuşlandırılması (5 ila 30 gün), konuşlandırıldığı yerde muharebe gücüne sahip olması, daha sonra gönderilecek daha büyük kuvvetler için araziyi hazırlaması gibi yeteneklere sahip bulunacak.

Yüksek hazırlık seviyesine sahip 6 ülkede kurulması öngörülen kolordulardan alınacak tugaylardan meydana gelecek bu güç konusunda, ''AB'nin oluşturmayı öngördüğü 60 bin kişilik kuvvetle rekabet doğabilir'' görüşü geri çevrildi ve bu tür bir rekabetin yaşanmayacağıdüşüncesi benimsendi.

NATO kaynakları, AB gücünün sadece barışı koruma göreviyle sınırlıkalacağını, NATO Mukabele Gücü'nün ise muharebe yeteneÄŸi olacağını, NATO alanı içinde veya dışında farklı görevler üstlenebileceÄŸini ifadeediyorlar.Â

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından önerilen ve Prag zirvesinde ilkeleri ve yöntemleri siyasi açıdan onaylanacak NATO Acil Mukabele Gücü'nün ilk operasyonel olma tarihi 2004, tam operasyonel tarihi ise 2006 olarak öngörülüyor. NRF, 7 ila 30 gün içinde müdahale bölgesinde konuşlanabilecek yeteneğe sahip olacak.


ASKERÄ° YETENEKLER GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LECEK

NATO Prag zirvesi, ittifakın uzun süredir eksikliğini hissettiği askeri yeteneklerin geliştirilmesi ve  eksikliklerin giderilmesi açısından da önem taşıyor.

Bu alanda çalışmalar devem ederken, Prag zirvesinde, üye ülkelerin, özellikle Avrupalı müttefiklerin, en üst düzey temsilcilerinin bazı taahhütlerde bulunmaları öngörülüyor.

Öngörülen yeni yetenek arayışları, Prag'da, savunma bakanları düzeyinde yapılacak toplantıda görüşülecek.Â

Stratejik hava nakliyesi yeteneklerinin geliştirilmesi, kara gözetleme sistemi edinilmesi, havada yakıt ikmaline yönelik olanakların artırılması gibi unsurlar, bu çalışmalar çerçevesinde ele alınıyor.

NATO Genel Sekreteri George Robertson, ittifakın Avrupalı üyelerinin askeri yeteneklerini geliştirmeye ilişkin sözlerini tutmaları gerektiğini belirterek, bu konuda başkentlere baskının artırıldığını söyledi.

Robertson, ittifakın Avrupalı müttefiklerinin askeri eksikliklerinin, Prag'da alınacak kararlarla giderileceğini anlattı ve bazı alanlarda, Avrupalıların sürekli olarak ABD'den takviye talep ettiklerini hatırlattı.

''Avrupa kanadının zaafiyetlerinin giderilmesi'' için, ittifak üyesi ülkeler, askeri yeteneklerinin artırılması yönünde yeni ve somut yükümlülükler üstlenecekler.
NATO, Avrupalı müttefiklerinin özellikle stratejik hava nakliyesi ve hava ikmali alanındaki eksikliklerini gidermeleri için çaba harcıyor.

Almanya, Amerikan Boeing firmasından 20 kadar ''C-17 Globemaster'' nakliye uçağı kiralayarak ihtiyaç karşılayacak. Avrupalı müttefiklerinısmarladıkları 200 Airbus A400M nakliye uçağının hizmete girmesine kadar, kiralık uçaklar değerlendirilecek.

Avrupalı NATO müttefiklerinin hava ikmal olanaklarının geliştirilmesi için de çeşitli önlemler alınacağı ifade ediliyor.

Avrupalı müttefikler nükleer, radyolojik, bakteriyolojik ve kimyasal tehditlere karşı önlemleri geliştirmek, iletişim ve istihbarat olanaklarını artırmak, teknik yeteneklerini modernleştirmekyönünde de ABD'den baskı görüyorlar.

Türkiye, NATO'nun kara gözetleme sistemi ve stratejik hava nakliye programı çerçevesinde yetenek geliÅŸtirme giriÅŸimlerine katılıyor.Â

Havadan havaya yakıt ikmali alanında 7 uçağı olan Türkiye, bu sayıyı artırmayı düşünmüyor ve NATO görevleri için bu uçakları tahsis etmeye devam edeceğini belirtiyor.

Nükleer, biyolojik, kimyasal, radyoaktif korunma alanında da çalışmalara  katılan Türkiye'nin toplam 25 alanda yetenek geliştirme taahhüdü bulunuyor.

NATO üyelerinin askeri yetenekleri geliştirme çalışmalarının Prag'da son bulmayacağı ancak zirve sırasında, kesin ve üst düzey siyasi taahütlerde bulunulmasının önemli adımlar oluşturacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!