Natasha'nın akrabaları da midelerini aldırmışlar

Güncelleme Tarihi:

Natashanın akrabaları da midelerini aldırmışlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'nin Boston kentinde ikiz kardeşi mide kanserinden öldüğü için midesini aldıran 32 yaşındaki Natasha Benn'in ailesinden 4 kişinin daha benzer bir operasyon geçirdiği ortaya çıktı.

Natasha Benn'in annesi, anneannesi, büyükbabası ve ikiz kız kardeşi, bir genetik bozukluktan kaynaklanan mide kanserinden öldü. Natasha Benn, bunun üzerine genetik test yaptırdı, sağlıklı olduğu halde midesinin alınmasına karar verildi. natasha'dan sonra ablası ve aileden üç kişi daha midelerini aldırmak için bıçak altına yattılar.

Alınan organları inceleyen uzmanlar, hastaların kansere yakalanmamak için aldıkları bu kararda haklı olduklarını söylediler. Alınan midelerin tamamında az miktarda habis hücre belirlendi, tedavi görmemeleri halinde kansere yakalanma risklerinin yüksek olduğu ifade edildi.

Bu tür kanserlerde hastalık bir hayli ilerlediğinde ortaya çıkıyor ve çoğunlukla, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahaleler işe yaramıyor. Natasha ve diğer aile üyeleri şimdi sık ve küçük öğünlerle yaşayacak.

British Columbia Kanser Bürosu'ndan Dr David Huntsman, ‘‘Natasha bu ameliyatı olmadan önce hepimiz uykusuz geceler geçirdik. Çünkü bir genetik test sonucunda genç ve sağlıklı bir kadın, ameliyat olarak midesini aldırmaya karar verdi’’ yorumunu yaptı.

Sağlam organ alınmalı mı

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Jinekoloji ve Onkoloji Bilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Macit Arvas, kanser riski bulunan organların ameliyatla alınmasının dünya tıbbında tartışılan konulardan biri olduğunu söyledi. Meme ve rahmin alınmasıyla bu organlarda kanser riskinin ortadan kalkabileceğini belirten Macit Arvas, birinci derece iki yakınında (ikiz kız kardeş veya anne ve kızkardeş gibi) meme, yumurtalık, rahimiçi ve bağırsak kanserinden biri olanların, bu dört organının da kanser riski altında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Macit Arvas, BRCA 1 ve BRCA 2 genlerinin pozitif olması halinde de meme kanseri riskinin yüzde 47-80 arasında olduğunu anlattı. Bu durumda memenin alınmasının tartışılabileceğini belirten Prof. Dr. Arvas, ‘‘Ancak bu genleri pozitif çıkanların ille de memelerinin alınması gereklidir gibi bir sonuç çıkarmamak lazım’’ dedi.Riskin ortadan kaldırılması için söz konusu organların erken yaşta aldırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arvas, yumurtalıkların alınmasının ise kanser riskini ortadan kaldırmayacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Arvas, midenin tamamen alınması halinde yiyeceklerin direk bağırsağa gideceğini ve kişinin çok büyük eksiklikler hissedeceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!