Müzakerelerin yeri derin dondurucu

Güncelleme Tarihi:

Müzakerelerin yeri derin dondurucu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2014 01:21

Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri seçime malzeme yapılmaya devam ediliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un hararetli geçen Türkiye ziyaretinin ardından Avrupa’dan Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durması yolunda yeni çağrılar gelmeye başladı. Die Welt gazetesine konuşan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Alman Hür Demokrat Partisi’nin favori adayı Alexander Graf Lambsdorff, “Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakereleri durdursun ve bu sürece konsantre olmaktan vazgeçsin. Müzakerelerin yeri derin dondurucu” dedi.

Kimse desteklemiyor

Lambsdorff’a göre özgürlükleri kısıtlayan, hukuk devleti prensiplerini zedeleyen ‘yarı-otoriter’ bir ülkeyle pazarlıkların yapılmaması gerekiyor. Alman siyasetçi, “Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Belçika gibi önemli AB ülkelerinde Türkiye’nin topluluğa üye olması için demokratik bir destek yok. Bunu dikkate almak gerekir” diye konuştu. Türkiye’yi yine de ‘önemli bir komşu’ diye niteleyen Lambsdorff, “Enerji, innovasyon ve araştırma gibi alanlarda ortak çalışabiliriz” diye devam etti. 22-25 Mayıs tarihlerinde yapılacak seçimlerde Alman Hıristiyan Sosyal Birlik

Partisi’nin favori adayı

Haberin Devamı

Markus Ferber ise 2005 yılının ekim ayından bu yana süren katılım müzakerelerinin hemen durdurulması gerektiğini savundu. Ferber, “Türkiye, Avrupa Birliği’ne girebilecek bir ülke değil. Bu ülke giderek Avrupa ve Avrupa değerlerinden
uzaklaşıyor” dedi.

İsviçre gibi olsun

Türkiye ile hiçbir zaman ciddi müzakereler yapılmadığını savunan Alman siyasetçi Ferber, “Türkiye ile tıpkı AB’nin İsviçre ile yaptığı gibi ikili anlaşmalar yapmalıyız ve belirli alanlarda birlikte çalışmalıyız” dedi. Türkiye ile AB üyelik sürecinde 35 fasıl pazarlık ediliyor. Şimdiye kadar sadece bir başlık açılıp kapandı, 14’ünde müzakere sürüyor. 18 başlık ise diğer üyeler tarafından çeşitli gerekçelerle bloke edilmiş durumda.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!