Musul'da 'sivil kayıp' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Musulda sivil kayıp çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 09:43

Uluslararası Af Örgütü, Musul'daki çatışmalarda hem Irak güçlerinin hem terör örgütü DEAŞ'ın sivil kayıplara sebep olduğunu belirterek, sivillere yönelik suçların araştırılması için bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Örgüt'ün Orta Doğu sorumlusu Lynn Maalouf, "Musul halkının tanık olduğu dehşetler ve tüm tarafların insan hayatını görmezden gelmesi cezasız kalmamalı" dedi.
Irak hükümeti, Pazar günü Musul'u DEAŞ'tan kurtardıklarını açıklamıştı.
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Pazartesi günü Musul'a giderek buradan resmi olarak DEAŞ'ın yenildiğini ilan etmiş ve askerlerle zafer kutlamalarına katılmıştı.
Ancak dokuz aylık savaş binlerce insanın hayatını kaybetmesine ya da yaralanmasına yol açtı.
Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Irak güçlerinin, "gereksiz güç" kullandığı sonucuna vardı.
İnsan hakları kuruluşunun Salı günü yayımladığı 50 sayfalık raporda, "Irak ve koalisyon güçleri sivilleri korumak için gerekli önlemleri almakta başarısızlığa uğradı ve bunun yerine onları yoğun nüfusu olan bölgelerde asla kullanılmaması gereken silahların yaylım ateşine maruz bıraktı" ifadeleri yer aldı.
Raporda ayrıca, "17 Mart'ta Musul'un El Cedide mahallesine iki DEAŞ militanını öldürmek için düzenlenen ABD hava saldırısında aynı zamanda 100'den fazla sivilin öldüğü" iddiası da yer aldı.
Koalisyon güçleri henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak daha önce sivilleri korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söylemişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!