Musul için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

Musul için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 21:23

Washington yönetimi, 27 aydır IŞİD’in elinde bulunan Musul’un kurtarılması için düğmeye bastı. Harekâtın, kasımdan önce başlaması planlanıyor. IŞİD’e karşı yürütülen Öz Kararlılık Operasyonu’nun sözcüsü ABD’li Albay John Dorrian, operasyona katılmaya hazır olduğunu bildiren Türkiye’nin Başika’da konuşlu birliklerinden bir destek beklentisi içinde olunmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, Haziran 2014’ten beri IŞİD’in kontrolünde olan ve 1 milyon nüfusuyla örgütün kontrol altında tuttuğu en büyük şehir durumundaki Irak’ın Musul kenti için düğmeye bastı. IŞİD’le savaşı yürüten Amerikan birliklerinin yeni komutanı Korgeneral Stephen Townsend, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği mülakatta yıl sonuna kadar operasyonun başlamasının beklendiğini söylerken, Hürriyet’e konuşan Irak hükümeti kaynakları, bayramdan sonra, ekim ayı başlarında harekete geçilebileceğini belirtti. IŞİD’e karşı yürütülen Öz Kararlılık Operasyonu’nun Sözcüsü Albay John Dorrian, örgütün elinde bulunan iki büyük kent Musul ve Suriye’deki Rakka’nın kurtarılması için yürütülen hazırlıklar konusunda gazetecilere verdiği brifingde, şu anda Musul’da 3000-4500, Rakka’da ise yaklaşık 1000 IŞİD militanının bulunduğunu söyledi. Dorrian, ancak bunun bir tahmin olduğunu ve bu kişilerin hepsinin “sonuna kadar mücadele edecek sıkı savaşçılar” olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

8-12 TUGAY KATILACAK

Dorrian, harekâtın sene sonuna kadar başlamasının beklenebileceğini ifade etti. Kuşatmaya 8-12 tugayın katılmasının planlandığını belirten sözcü, bu birliklerden bazılarının halen eğitimlerinin devam ettiğini, 6 bin 500 kişilik bir gücün eğitimlerinin tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Amerikalı yetkililer, Rakka ve Musul operasyonları için Ankara’nın vermeye hazır olduğunu belirttiği destek için ise net ifadeler kullanmaktan kaçındı. Hatta Townsend, WSJ’ye, “Rakka operasyonunun, Türk ordusunun 24 Ağustos’ta Suriye’ye girerek başlattığı harekâtın ardından, ABD destekli Suriyeli Kürtlerle Türkiye’nin yaşadığı gerilim nedeniyle sekteye uğradığını” söyledi.

BAŞİKA’DAKİ DURUM

Albay Dorrian da yaklaşan Musul operasyonu için kente 20 kilometre uzaklıktaki Başika’da konuşlu Türk birliklerinden bir beklentisi olup olmadıkları yönündeki soru üzerine Hürriyet’e verdiği yanıtta “Hayır, bir beklentimiz yok” diyerek şöyle dedi: “Bizim pozisyonumuz, Irak’ta IŞİD’e karşı faaliyet gösteren tüm kuvvetlerin Irak Hükümeti’nin komuta ve kontrolünde olması ve bu güçlerin Irak’ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiği yönünde. Başika’daki Türk kuvvetleri, Öz Kararlılık Ortak Görev Gücü kapsamında faaliyet göstermiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!