Musul baskını sonrası dış politikaya eleştiriler

Güncelleme Tarihi:

Musul baskını sonrası dış politikaya eleştiriler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 09:36

Alman 1'inci Kanalı ARD'nin Tahran muhabiri Reinhard Baumgarten, Musul'daki Başkonoslosluk baskınından Türkiye'nin izlediği dış politikayı sorumlu tuttu. Benzer bir yorum, Fransız Le Figaro gazetesinde de yer aldı.

Haberin Devamı

ARD'de Baumgarten imzasıyla "Ankara ve Cihatçılar" başlığıyla yayımlanan haberde, AK Parti hükümetinin kısa süre önce El Nusra'yı terör örgütü olarak tanımlamasının baskının yapılmasına yol açtığı, Türkiye'nin son üç yıldır Suriye'ye karşı izlediği dış politikayla aşırı grupların güçlenmesine neden olduğu iddia edildi.

Musul baskını sonrası dış politikaya eleştiriler
GECENİN EN SICAK AÇIKLAMASI

'ŞEYTAN GİTSİN DİYE İBLİSE DESTEK OLDU'
Türkiye'nin özellikle Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesi için aşırı İslamcı gruplara destek olduğu kaydedilen yorumda, "Türkiye, kısa süre öncesine kadar, Suriye'deki iç savaşta, İslami grupların yanında yer aldı. Şeytandan kurtulmak için iblise destek oldu" ifadesi kullanıldı.

Analizde, bölgedeki gelişmelerin Kuzey Irak petrolünde söz sahibi olma mücadelesi olduğu da dillendirildi.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE AĞA TAKILDI'
Fransız Le Figaro gazetesinde ise Laure Marchand'ın imzasıyla İstanbul mahreçli haberinde Türkiye'nin Iraktaki kasırgaya tutulduğu ifade edildi ve Musul'daki Türk Konsolosluğu'nun neden daha önce tahliye edilmediği eleştirilerine yer verildi. "Türkiye ağa takıldı" başlıklı haberde, şöyle denildi:

'ANKARA'YA MİSİLLEME'
"Zaman zaman uluslararası baskıya maruz kalan Türkiye, IŞİD’in de aralarında olduğu Beşar Esad’a karşı savaşan cihat yanlısı örgütlere verdiği desteğin kendi toprak bütünlüğü için bir tehlike olabileceğini fark ederek son aylarda bundan vazgeçti. Birçok uzmana göre Musul’daki konsolosluk saldırısı, Ankara’nın bu geri adımına karşılık bir misilleme."

'NATO'NUN DEVREYE GİRECEĞİNİ SANMIYORUM'
Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Irak’ta yaşanan sorununun Türkiye’ye çok yakın olmasına rağmen şimdilik NATO’nun devreye gireceğini sanmadığını söyledi. Benzer açıklamalar NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’den de geldi. İkisi de Türk rehinelerin salıverilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!