Mösyö Chirac’ın sadık adamı başbakan

Güncelleme Tarihi:

Mösyö Chirac’ın sadık adamı başbakan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2005 02:16

AB Anayasası referandumundan ‘Hayır’ çıkması üzerine Başbakanlık görevinden istifa eden Raffarin’in yerine, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, halkın taleplerine kulağını tıkayarak, en sadık adamı Dominique de Villepin’i atadı. Ancak kazanan halkın favorisi Nicolas Sarkozy oldu. Chirac’ın baskısı üzerine kabineden ayrılan Sarkozy, İçişleri Bakanı olarak geri döndü.

FRANSA Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ‘sadık adamı’ Dominique de Villepin’i başbakanlıktan istifa eden Jean-Pierre Raffarin’in yerine atadı. Chirac, Villepin’in yerine ise halkın favorisi olan Halk Hareketi İçin Birlik Partisi (UMP) Başkanı Nicolas Sarkozy’yi içişleri bakanlığına atadı. Fransa’da önüne geçilemeyen işsizlik ve ekonomik sorunlar, başbakanlık görevinde üç yıl kalan Raffarin’ın popülaritesindeki düşüşte en önemli nedenlerin başında gösteriliyor.

Halkın gönlündeki başbakan adayı Nicolas Sarkozy idi. Ancak Chirac, halkın büyük desteğini alan Sarkozy’i eski görevi olan İçişleri, İç güvenlik ve Yerel Özgürlükler Bakanlığı’na atamak zorunda kaldı. Fransa tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı diğer kabine üyelerini açıklamadan hükümetin sadece Başbakan ve İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanını açıkladı. Sarkozy, yeni hükümette İçişleri Bakanlığı görevini sürdürürken, UMP Başkanlığını da yürütecek. Fransa’daki siyasi çevrelere göre, Chirac, böylece 2007 seçimlerinde en büyük rakibi olması beklenen Sarkozy’nin de önünü kesmeye çalışıyor. Fransa Demokrasi Birliği Partisi UDF Başkanı François Bayrou ise partisinin yeni hükümette görev almayacağını açıkladı.

TÜRKİYE SEMPATİZANI

Chirac’a yakınlığı ve sadakatıyla tanınan Villepin, Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan açıklamalarıyla tanınıyor. Villepin’in babası senatör Xavier de Villepin de, Fransa Senatosu’ndaki Türk dostluk grubu üyeleri arasında yer alıyor. Chirac, Villepin’i 1995’te Alain Juppe’nin Dışişleri Bakanlığı döneminde kabine direktörüyken tanıdı. Cumhurbaşkanı’nın güvenini kazanan Villepin’in siyasette yıldızı parladı.

Villepin, 1953’te Fas’ın Rabat kentinde doğdu. 1980’de Dışişleri Genel Sekreterliğine atanan Villepin, 1993 yılına kadar Fransa ve yurtdışında Dışişleri’nin çeşitli kademelerinde değişik görevler aldı. Villepin, 1995-2002 yılları arasında Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, 2002-2004 arası Dışişleri Bakanı, ardından da bugüne kadar İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü.

Barışın Zorro’su

Dominique de Villepin, dışişleri bakanlığı yaptığı sırada, Irak krizinde barış eksenine sözcülük yaparak, siyaset sahnesinde yıldızını parlattı. ‘Barışta ısrarım sevgiden kaynaklanıyor’ diyen Villepin, Napolyon hayranı bir yazar ve ozan. Barış için hiperaktif bir diplomasi yürüten Fransız bakana bu nedenle diplomatlar bir de isim takmıştı: Zorro. Villepin’in ‘Ateşi Çalanlara Övgü’ isimli bir de kitabı bulunuyor.

Süper Sarko’nun geri dönüşü

İÇİŞLERİ Bakanlığı’na atanması beklenen Nicolas Sarkozy (50), Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan tırpan yedi ama yine de istediğini aldı.

Dominique de Villepin, UMP Başkanı Sarkozy ile başbakanlık görevi için sessiz bir çekişme içine girmişti.

Sarkozy, Ekonomi, Maliye ve Endüstri Bakanı iken, kazanması halinde UMP Başkanlığı’nı da yürütmek istemişti. Ancak Chirac, bu fikre karşı çıkarak, Sarkozy’den bakanlığı bırakmasını istemişti. Böylece ciddi bir rakip olan Sarkozy’yi aktif siyasetten uzaklaştırarak unutturmak istiyordu. Sarkozy, bakanlıktan istifa ederek UMP başkanlığına aday olmuş ve kazanmıştı. Dün yeni hükümet oluşturulurken, Sarkozy’ye UMP’nin başkanlığını yürüttüğü sırada, İçişleri Bakanlığı görevi verilmesi, ‘sonunda istediğini elde etti’ yorumlarına neden oldu. Türkiye’ye AB ile imtiyazlı ortaklık verilmesini savunan Sarkozy’ye Fransız basını ‘Speedy Gonzalez’ çizgi karakterine gönderme yaparak ‘Speedy Sarko’ ya da ‘Süper Sarko’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!