Moskova Havalimanı'nda Türkler'e döviz tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Moskova Havalimanında Türklere döviz tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00


Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA
Haberin Devamı

Rusya'nın başkenti Moskova Havalimanı’nda 28 Şubat tarihinden itibaren uygulamaya konulan son derece sert bir döviz yasası nedeniyle nisan ve mayıs ayı içinde beş Türk işadamı Rus gümrükçüleri tarafından döviz kaçakçısı damgası yedi. Türk vatandaşı işadamlarından ikisi binlerce dolarlık kefalet ücreti ödeyerek kurtulmayı başardı, ancak üç kişi günlerdir havaalanındaki nezarette tutuluyor ve mahkeme önüne çıkarılmayı bekliyor.

Döviz yasası gereği yabancı yolcuların döviz beyanında bulunması gerekiyor. Ancak Moskova Şeremetyevo Havalimanı gümrüğünde yabancı yolculara doldurmaları için döviz beyannamesi verilmiyor. Sonra da üzerlerinde bulunan dövizi deklare etmedikleri gerekçesiyle gözaltına alınıyorlar.

Moskova Havalimanı’nda bu duruma düşen vatandaşlarımızdan biri eski Fenerbahçe yöneticilerinden Ertuğrul Hataylı oldu. Hataylı, deklare etmediği 10 bin dolarla çıkışta yakalandı. Döviz kaçakçılığı ile suçlanan Hataylı birkaç günü nezarette geçirdikten sonra 11 bin dolar kefaletle Türkiye'ye dönebildi. İşadamı İbrahim Ersan da kefalet ödeyerek Türkiye'ye dönüş yaptı. Aynı nedenle Rus gümrükçülerin elinde bulunan Muharrem Altuğ ile işadamları Recep Namık Uzun ve Halit Tevfik Gür serbest bırakılmayı bekliyor.

Türk Konsolosluğu'ndan bir yetkili, ‘‘Biz gerekli girişimlerde bulunduk. Ancak Rus gümrük makamları, bu konunun diplomatik bir mesele olmadığını, adi bir suç olduğunu belirterek sanıkların mahkeme gününü beklemeleri gerektiğini söylediler.’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!