Moskova-Berlin hattında ipler gerildi

Güncelleme Tarihi:

Moskova-Berlin hattında ipler gerildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 07:00

Almanya ve Rusya arasında Alman komutanlara telekulak krizi büyüyor. Rusya, Alman Büyükelçisini izahat için Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Haberin Devamı

Rusya ile Almanya arasında, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve beraberindeki üç subayın, Ukrayna’ya gönderilecek silahları ve Kiev’in Kırım’daki bir köprüye olası saldırısını tartıştığı bir görüşmenin kaydının sızdırılması sonrası başlayan diplomatik kriz tırmanıyor.

ALMAN ELÇİ ÇAĞRILDI

Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff dün konuyla alakalı Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılırken Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, söz konusu görüşmenin Batılı devletlerin Ukrayna-Rusya savaşına dahil olduğunu gösterdiğini belirtti. Rus yetkili, “Eğer bu bir devlet politikasıysa, o zaman durum kötü” ifadesini kullandı. Alman medyası ise Lambsdorff’un bakanlıktaki görüşmesinin günler öncesinden planlandığını öne sürdü.

BAKAN RUSYA’YI SUÇLADI

Haberin Devamı

Diğer yandan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ses kaydıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Moskova’yı Berlin’e karşı ‘hibrit saldırı’ gerçekleştirmekle suçladı. Olayın duyulmasının ardından Askeri Karşı İstihbarat Servisi’ni arayarak konunun tüm yönleriyle araştırılması talimatını verdiğini belirten Alman bakan, görüşme kayıtlarının Rusya’da cezaevinde ölen Rus muhalif Aleksey Navalni’nin cenaze töreninden bir gün sonra yayınlanmasının tesadüf olmadığını iddia etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna’ya Taurus füzesi verilmesini reddettiği bir ortamda Rus basını Alman komutanların bu füzelerle Rusya’da nerelerin vurulabileceğini tartıştığı görüşmenin kaydını yayınlamıştı.

Moskova-Berlin hattında ipler gerildi

MEDVEDEV UKRAYNA’YI KOMŞULARA PAYLAŞTIRDI

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, dün katıldığı bir medya konferansında, “Ukrayna Rusya’dır” ifadesini kullanarak daha önce savaşın ilk yılında Telegram üzerinden paylaştığı Ukrayna haritasını yeniden gündeme getirdi. Haritada, Kiev ve çevresi dışındaki Ukrayna topraklarının, Rusya, Polonya, Macaristan ve Romanya tarafından paylaşıldığı görülüyor. Uzmanlar, paylaşılan harita ile Moskova’nın söz konusu ülkelere, “Savaşı kazanırsak Ukrayna’yı sizinle paylaşacağız” mesajı verdiğini değerlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!