Molla takımında kadınlı-erkekli maç

Güncelleme Tarihi:

Molla takımında kadınlı-erkekli maç
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 00:00

1979’da devrilen Şah’ın takımı Taç’ın adını İstiklal yaparak devrimin simgesi yapan İranlı mollalar kulübün stadında kadınlar ile genç erkekler arasında futbol maçı oynatılmasıyla şoke oldu. Olayla ilgili resmi soruşturma başlatılırken, İran basını ’tarihi’ maçı genç erkekler takımının 7-0 kazandığını duyurdu.

KADINLARIN maç seyretmesini bile yasaklayan İran’ın dini yönetimi, 1979’daki İslami devrimin simge takımı İstiklal kulübünün stadının kapalı kapıları ardında kadın ve genç erkek futbolcuların maç yaptığı haberleriyle sarsıldı. Bir dönem Mustafa Denizli’nin çalıştırdığı Persepolis ile birlikte başkent Tahran’ın iki büyük kulübünden biri olan İstiklal’de, maçı yaptırdığı ileri sürülen antrenör Ali Rıza Mansuryan olayı yalanlasa da yetkililerce açığa alındı ve iç soruşturma başlatıldı. Kamuoyundan da ’özür’ dilendi.

İran’daki bu ’tarihi’ karşılaşmanın İran’ın dini rejiminin gözde takımı olarak bilinen ve katı gözetimi altındaki İstiklal kulübünde olması ise meselenin ilginç boyutu. Çünkü 1979’da Şah’ın devrilmesine kadar monarşi rejiminin simgesi olan ve Taç adını taşıyan kulüp, İslam devrimi sonrası bu kez mollaların simgesi olmuş ve adı İstiklal olarak değiştirilmiş. İki kez Asya Şampiyonası’nı kazanan kulüpte iddiaların hedefi olan antrenör Mansuryan ise Fransa’daki 1998 Dünya Kupası’nda İran milli takımında oynayan başarılı bir futbol adamı olarak biliniyor. Mansuryan genç erkek takımının kadınların antremanının bitiminden 10 dakika önce sahaya çıktığını savunurken, İran basınına göre Marghoubkar stadyumunda oynanan karşılaşmayı İstiklal’in erkek takımı 7-0 kazandı. Kulüp yetkilileri ise iki takımın antreman programlarının çakışması yüzünden kısa bir süre karşılaştığı iddiasında. Katı İslami kurallar yüzünden kadın futbol takımları, erkek seyircilerin gözlerinden uzakta kapalı alanlarda karşılaşıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!