Molla cenazesi hükümet karşıtı eyleme döndü

Güncelleme Tarihi:

Molla cenazesi hükümet karşıtı eyleme döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Reformcu hareketi destekleyen Ayetullah Hüseyin Ali Muntazeri’nin Kum’daki cenazesi hükümet karşıtı protestoya döndü. Sayıları onbinleri bulan göstericilere polisin müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı.

Haberin Devamı

YÜZ BİNLER MUNTAZERİ'Yİ BÖYLE UĞURLADI 

İRAN'DA MUNTAZERİ'NİN YERİ NASIL DOLACAK

İRAN’da önceki gün 87 yaşında ölen rejim muhaliflerinden büyük Ayetullah Hüseyin Ali Muntazeri, Kum kentinde düzenlenen törenle dün toprağa verildi. Cenaze töreninin hükümeti pratesto gösterisine dönüşmesi üserine polis müdahale etti. Onbinlerce gösterici polise taşlarla karşılık verince, çatışma patlak verdi.
Cenaze töreninin yapıldığı mezarlıkta başlayan protesto, göstericilerin Muntazeri’nin evine yürüyüşe geçmesiyle, “Kutsal” Kum kentinin sokaklarında arbede çıktı. İki taraf arasındaki çatışma, Muntazeri’nin evinin çevresinde yoğunlaştı. Sıkı güvenlik önlemleri alan polis ile gönüllü militanlar Besiji üyeleri, göstericileri kontrol etmekte güçlük çekti. Muntazeri’nin posterlerini taşıyan kalabalık, “Diktatöre ölüm” diye slogan attı. Besici militanları, “İki yüzlüler utanın. Kum’dan defolun” diye bağırınca, göstericiler de “Petrol paralarına ne oldu? Tabii ki Besici’ye gitti” diye karşılık verdi.

Haberin Devamı

Aşure endişesi

Muntazeri’nin ölümünün yedinci günü, Aşure Günü’ne rastlıyor. Bu nedenle daha büyük protesto gösterilerinin
yapılması bekleniyor.

Reformcuların mollası Muntazeri

İslam devriminin liderlerinden olan Muntazeri’nin, molla yönetimiyle ipleri 1989 yılında koptu. 5 yıl ev hapsinde kalan Muntazeri, yıllarca yönetimi, İslam adına diktatörlük uygulamakla suçlamış ve eleştirilerine hazirandaki tartışmalı seçimlerden sonra da devam etmişti. Bu tutumu Muntazeri’yi muhalefetin gözünde adeta kahraman yapmıştı. Statüsünden dolayı Muntazeri’nin eleştirileri de daha etkili oluyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!