Moldova diken üstünde: Transdinyester yönetimi Moskova’dan tanınma istiyor

Güncelleme Tarihi:

Moldova diken üstünde: Transdinyester yönetimi Moskova’dan tanınma istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2022 07:00

Ukrayna savaşı sürerken, nispeten sakin Moldova’nın doğusundaki Rus yanlısı Transdinyester yönetimi, Moskova’dan tanınma talep ediyor. Bu gerçekleşirse Rus birliklerinin Transdinyester’e gönderilmesi gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşı 68. gününü geride bırakırken alarm zilleri Moldova için çalmaya başladı. Sovyetler Birliği’nin parçalandığı 1991 yılında Moldova ile Ukrayna sınırında Kişinev yönetiminden tek taraflı bağımsızlık ilan eden Transdinyester Rus oluşumu, şimdi büyük savaşa dahil olma sinyalleri veriyor. Askeri uzmanlar, Moldova sınırları içinde yer alan bu bölgede silahların konuşmaya başlaması durumunda ‘ikinci bir Donbas’ yaratılacağı görüşünde.

2 BİN RUS ASKERİ

Ukrayna askeri istihbarat raporuna göre yaklaşık 500 bin Rusya yanlısı nüfus ve 2 bin kadar Rus askerinin konuşlandığı Transdinyester, provokasyonlarla savaşın parçası yapılmak isteniyor. 2 Mayıs tarihinde ayrılıkçı bölge yönetiminin gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunarak Moldova’daki Transdinyester bölgesinin tıpkı Ukrayna’daki Lugansk ve Donetsk gibi Rusya tarafından tanınmasını istemiş. Bağımsızlığın tanınmasının ardından Rusya’nın bölgeye askeri çıkarma gerçekleştirme girişiminde bulunacağı dile getirildi.

KİEV UYARDI

Rusya’nın Ukrayna sınırında komşu Moldova’da ikinci cephe açmak istediğini Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar tarafından da açıklandı. Transdinyester bölgesinde son 10 günde meydana gelen 3 silahlı provokasyonu kanıt olarak gösteren Malyar, “Moskova yönetimi niyetini belli etmeye başladı. Ukrayna’nın tüm güneyini Odesa dahil ele geçirmek istiyorlar. Moldova’daki Transdinyester hamlesi bu planın parçası. Ukrayna’da hedeflerine ulaşınca sıra Moldova’nın tamamına gelecek” dedi

Haberin Devamı

Moldova diken üstünde: Transdinyester yönetimi Moskova’dan tanınma istiyor


TOP MERMİSİ DEPOSU


Rusya ile kara veya denizden bağlantısı bulunmayan ayrılıkçı Transdinyester bölgesine Rus Genelkurmay Başkanlığı’nın havadan operasyon planladığı Ukrayna tarafından dile getiriliyor. Transdinyester ayrılıkçı bölgesinde şu an 2 bin Rus askeri görev yapmasına rağmen burada Sovyetler döneminden kalma çok sayıda top mermisinin depolarda tutulduğu biliniyor. Askeri uzmanlara göre burada depolanmış silahlarla yeni bir ‘Ukrayna savaşı’ yapılabilir. Rusya’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesiyle ilgili askeri planları bulunduğu İngiliz istihbaratı tarafından da dünden itibaren dile getirilmeye başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!