MİT’in elindeyken kayıplara karışmış

Güncelleme Tarihi:

MİT’in elindeyken kayıplara karışmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 01:08

Danimarka’da aranırken IŞİD’in rehin aldığı 49 kişiye karşılık Türkiye’nin serbest bıraktığı kişiler arasında yer aldığı söylenen Basil Hassan ile ilgili kriz sürüyor. Danimarka, şüphelinin en son MİT’e teslim edildiğine dair bilgi geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

DANİMARKALI yazar-tarihçi Lars Hedegaard’ı (61) öldürme teşebbüsünde bulunan kişi olduğu gerekçesiyle, 6 ay önce Türkiye’de tutuklandıktan sonra iadesi istenen Lübnan asıllı, Danimarka uyruklu Basil Hassan’ın (24) serbest bırakılmasıyla ilgili Danimarka’daki tartışmalar devam ediyor. Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, 2013 yılında Hedegaard’a saldırıda bulunan ve İstanbul’da gözaltına alınan şüphelinin Türkiye’de serbest bırakılmasına dair Türk makamları tarafından kendilerine 12 sayfalık rapor verildiğini söyledi. Bakan Frederiksen, kendilerine sunulan, Danimarka basınında da yer alan raporda, Hassan’ın Türk Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) elinde iken kayıplara karıştığının yazıldığını söyledi.

Bakanın iddiası: Rapor üzerine harekete geçen bakan Frederiksen, Adalet Komisyonu’na verdiği bilgide, 3 Kasım’da Türk makamlarına başvurarak yeniden bilgi istediğini söyledi. Frederiksen, “Maltepe cezaevi müdürü resmi olmayan açıklamasında kendisi ile MİT görevlisi arasında bir telefon konuşması geçtiğini ve ‘MİT’in isteği üzerine saldırganın MİT’e teslim edildiğini” söylemiş. Bu olayda tüm sorumluluk benimdir ve Türk makamlarından inandırıcı ve gerçeği yansıtan bir açıklama alıncaya kadar peşini bırakmayacağım.”

Haberin Devamı

Raporda, saldırganın Türkiye’de Maltepe cezaevinde tutuklu iken MİT’e teslim edildiği ve daha sonra kayıplara karıştığı bilgisi tepkileri artırdı. Danimarka medyası şimdi MİT’in elinde olan bir şahsın, Danimarka’nın iade talebine rağmen nasıl olup da kayıplara karıştığını sormaya başladı. Muhalefet partileri de hükümet üzerindeki baskılarını arttırarak, Türkiye ile ilişkilerin tekrar gözden geçirilmesini istediler.

MİT’in elindeyken kayıplara karışmış
DANİMARKA İLE HEDEGAARD KRİZİ

MİT’in elindeyken kayıplara karışmış
SIR ADAMIN SIR TAHLİYESİ

Süreç nasıl işledi

5 Şubat 2013: Basil Hassan Kopenhag’daki dairesinin girişinde Danimarkalı yazar Hedegaard’a suikast girişiminde bulundu.
25 Nisan 2014: İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Türk polisi tarafından yakalandı. Danimarkalı yetkililer iadesini talep etti.
29 Ağustos 2014: İstanbul’daki Danimarka Konsolosluğu, İstanbul’daki savcılıktan Hassan’ı ziyaret talebiyle ilgili olumsuz yanıt aldı. Maltepe cezaevinden gönderilen 28 Ağustos tarihli mektupta Hassan’ın ülkesine gönderilmek üzerine 20 Ağustos’ta teslim edildiği belirtiliyor.
1 Eylül: Maltepe cezaevi yetkilisi resmi olmayan açıklamasında kendisi ile MİT görevlisi arasında bir telefon konuşması geçtiğini ve ‘MİT’in isteği üzerine saldırganın MİT’e teslim edildiğini’ söyledi.
22 Ekim’de Türk Dışişleri açıklamasında şüpheliyi mahkemenin bıraktığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!