Mısır-Gazze arası geçiÅŸler baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Mısır-Gazze arası geçişler başladı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 12:22

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren filoya düzenlediği baskında resmi verilere göre 4'ü Türk 9 kişinin ölmesinin ardından insafa gelen Mısır, Refah sınır kapısını açtı. Sınır kapısının açılmasıyla birlikte Filistinliler Refah'a akın etti.

Haberin Devamı

GAZZE'DEN KAÇIŞ / FOTO GALERİ

 

Mısır’ın dün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Refah sınır kapısını geçici olarak açmaya karar vermesinin ardından bugün Filistinliler ülkeye giriş yapmaya başladı.

 

Hamas şu ana kadar yaklaşık 400 Gazzeli'nin sınırdan giriş yaptığını açıkladı. 

 

Sınırdan beş otobüsle geçen Filistinlilerin arasında yurtdışında tedaviye ihtiyaç duyan hastalar ve başka ülkede oturma izni olan kişiler de olduğu ifade edildi.

 

Gün sonuna kadar 400 Gazzeli'nin daha Mısır'a geçmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Öte yandan az sayıda kişi de Rusya ve Umman’ın bağışladığı çadırları, battaniyeleri ve 13 elektrik jeneratörünü dört kamyonla Gazze’ye taşıdı.

 

Sınır kapısı, gerekli tıbbi ve insani yardım ile hasta ve yaralı geçişinin sağlanabilmesi için Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ün dün verdiği talimat doğrultusunda açıldı.

 

Gazze ile Mısır arasındaki Rafah sınır geçişi, 25 Kasım 2005’te açıldı ve 25 Haziran 2006’ya kadar açık kaldı. Bu tarihle Kasım 2006 arasında geçen sürenin büyük bir kısmında güvenlik gerekçeleriyle İsrail tarafından kapatıldı. Ürün ithalatı için açılmayan kapı Haziran 2007’de Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle Mısır tarafından tamamen kapatıldı.

23 Ocak 2008’de, Hamas militanlarının bombalarıyla Mısır ve Gazze’yi ikiye ayıran duvar yıkıldı. Gazze Şeridi’nin 1.5 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısı Gazze’de bulamadığı ürünleri Mısır tarafına geçerek satın almaya çalıştı.

Refah, en son iki hafta kadar önce 5 gün süreyle açılmış, kapıdan 8 binden fazla Gazzeli giriş-çıkış yapmıştı.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!