Miloseviç davasına görüntülü belge

Güncelleme Tarihi:

Miloseviç davasına görüntülü belge
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2002 13:37

Kosova asıllı yönetmen Murat Derman, Kosova ve Bosna'da Sırp katliamını belgeleyen görüntü bantlarını, Yugoslavya eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in "aleyhinde belge olarak" kullanılmak üzere Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'ne gönderecek.

Haberin Devamı

Murat Derman, 1999 yılının Nisan ayında, halkın sürgüne gönderildiği Gostiver, Boyana ve Stankovac'a giderek, buralardaki kamplarda çekimler ve halkla röportajlar yaptığını söyledi. Buradaki bazı kişilerin de kendileriningizlice çektikleri görüntüleri kendisine verdiklerini anlatan Derman, bu çekimlerin yaklaşık 4 saatlik bir görüntü arşivi oluşturduğunu kaydetti. 

Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'nde yargılanmakta olan Miloşeviç'in, davasının 12 Şubat'ta görüleceğini belirten Derman, elindeki ''Sırpların Arnavutlara yaptığı soykırımı belgeleyen'' görüntüleri, Miloşeviç'in aleyhine kullanılmak üzere davanın hakimi, Kosovalı Arnavut Lani Saracini'ye göndereceğini bildirdi. 

Murat Derman, şunları kaydetti: 

''
Miloşeviç'in zaten suçu sabit. Ama ben, bir belge niteliği taşıması, yaptığı katliamların unutulmaması ve insanlığın belleğinde kalması için bu görüntüleri göndereceğim. Ben insanların eziyet gördüğü yerde, insanlık için bir şey yapmak istiyorum.''

Daha önce de iki ayrı Kosova belgeseli hazırlayan Murat Derman'ın ''Kosova 2'' blgeseli, daha önce Londra'da ''Kosova Platformu'' ile bazı ülkelerin televizyonlarında yayınlanmıştı.  

30'dan fazla belgesele imza atan Murat Derman'ın Kosova'da yaşanandramı anlatan ''Direniş Türküsü'' adlı bir filmi de bulunuyor. 

41 SAYFALIK İDDİANAME

Öte yandan Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi savcıları, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ve diğer üst düzey yetkililer Milan Milutinoviç, Nikola Sainoviç, Dragoljub Ojdaniç ve Vlajko Stojiljkoviç hakkında Kosova'ya ilişkin 41 sayfalık iddianame hazırlamıştı.  

İddianamede, bu kişilerin Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin Kosova bölgesinde yaşayan Arnavut sivillere karşı doğrudan şiddet ve terör kampanyasını kışkırttığı, planladığı, emrettiği, işlediği ya da bunların yapılmasına yardım ettiği ve bunu cesaretlendirdiği iddia ediliyor. 

İddianamede, ayrıca Miloşeviç ve yardımcıları, 24 Mayıs 1999'dan önce, 340 Arnavut'un öldürülmesi ve 740 bin Arnavut'un Kosova'dan sürülmesiyle suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!