’Migalka’ ayaklanması

Güncelleme Tarihi:

’Migalka’ ayaklanması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00

Sovyetler Birliği döneminden kalma ’migalka’ isimli mavi tepe lambaları ile trafiği altüst eden zenginler ve bürokratlar, başkent Moskova dahil Rusya’nın 20 kentinde sürücüler tarafından protesto edildi.

Haberin Devamı

RUSYA’da zenginlerin ve devlet görevlilerinin araçlarında kullandığı mavi siren lambası sonunda diğer sürücüleri isyan ettirdi. Protesto için yüzlerce araç Moskova sokaklarında konvoy oluşturdu. Sovyetler döneminden kalma "migalka" takılı araçların trafikte ters yönde, süratli, trafik ışıklarına riayet etmeden ve kaldırımlarda gitme hakkı bulunuyor. Bu ayrıcalığa kızan sürücüler Rusya’nın 20 büyük kentinde bürokratların mavi sirenli araçlarını protesto etti. Moskova’nın Krilatsoye semtinde toplanan yüzlerce sürücü, siyah ve turuncu bantlarla donanmış araçlarını sıraya dizdi. Eylem, Rusya Otomobil Severler Toplum Derneği (Serbest Seçim) tarafından organize edildi.

BÜROKRATA İSYAN

/images/100/0x0/55eadfe7f018fbb8f89c3c78

Haberin Devamı

Önce kentin ana caddelerinde korna çalarak bir tur atan yüzlerce sürücü, ardından en çok mavi sirenli devlet otosu kullanan üst düzey yöneticilerin yaşadığı Rublovsko istikametine doğru yola koyuldu. Polisin müdahalesine rağmen otomobil protestosu büyük ses getirdi.

HERKES BEKLESİN

Eylemi organize eden "Serbest Seçim" derneğinin başkanı Veçeslav Lisakov "Rusya’daki sıradan otomobil sürücüsü, çoktan isyan bayrağını açmıştı. Bir dizi irili ufaklı memur, mavi sirenleriyle şehirdeki sokak ve caddeleri babasının malıymış gibi kapatarak halka zulüm ediyor. Biz buna karşıyız. Halk trafikte bekliyorsa bürokrat da halkıyla birlikte hayatın zorluklarını paylaşmalı" dedi. İsyanı manşetlere taşıyan Rus gazeteleri bürokratların yollardaki davranışlarıyla halkı isyan ettirdiğini yazdı. Sürücü isyanında araçlara yapıştırılmış "Bugün Şerbinski yarın sen", "Yolda geçiş önceliği katillerin değil, can kurtaran hizmet araçlarının", "Mavi siren, yollardan defol" şeklindeki pankartlar dikkat çekti.

ABD FARKI

Geçen yaz ABD’nin New Orleans kenti ve civarını vuran Katrina kasırgası sırasında, otoyollarda uzun kuyruklar oluşmasına rağmen, sürücüler emniyet şeridinin boş bırakılmasına özen göstermişti.

4 yıl hapis cezası bardağı taşırdı

SERBEST Seçim Derneği’nin Başkanı Lisakov’a göre bardağı 7 Ağustos tarihinde Rusya’nın Altay bölgesinde yaşanan bir trafik kazası taşırdı. Lisakov olayı şöyle anlattı: "Altay bölge valisi Mihail Evdokimov, Mercedes marka makam aracıyla saatte 120 km hızla sıradan vatandaş Oleg Şerbinski’nin Toyota’sıyla çarpıştı. Tutuklanan Şerbinski bize göre hiçbir suçu olmamasına rağmen 4 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararını "özel devlet aracına yol vermemek" olarak açıkladı. Bu dava ülkemizde sıradan vatandaşın bürokratlar karşısında ne kadar savunmasız olduğunu pratikte göstermiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!