Michigan'da MittRomney kazandı

Güncelleme Tarihi:

Michiganda MittRomney kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 07:55

ABD'de kasım ayındaki başkanlık seçimine katılacak adayı belirlemek için yapılan önseçimlerin Michigan ayağını, Cumhuriyetçi Parti'de Massachusetts eyaletinin eski valisi MittRomney kazandı.

Demokrat Parti'de ise sembolik nitelikte düzenlenen ve sadece Hillary Clinton'in katıldığı ve kazandığı önseçimin, bundan sonraki süreç üzerinde etkisi bulunmuyor.

Michigan'da Romney yüzde 39, senatör John McCain yüzde 30, aşırı muhafazakarların adayı Mike Huckabee de yüzde 16 dolayında destek topladı.

İlk önseçimler için büyük para harcayan, ancak 3 Ocakta Iowa'da, 8 Ocakta da New Hampshire'da kaybederek kampanyasını zora sokan Mormon kökenli Romney, memleketi Michigan'da kazanarak bundan sonrahızlanacak yarış için umut topladı.

Romney, sonuçların belli olmasının ardından Detroit kentinde yaptığı açıklamada, “bu, iyimserliğin, Washington usulü kötümserlik karşısında zaferi" diyerek, ABD başkentinde yürütülen "siyasi entrikalarayabancı bir politikacı olduğu" mesajını verdi. Mitt Romney, "şimdi sıra diğer eyaletlere geldi" dedi.

Bundan önceki önseçimlerde Iowa'da Huckabee, New Hampshire'da da McCain kazanmıştı.

YARIŞ HIZLANIYOR

ABD'de gözler, önümüzdeki cumartesi günü Cumhuriyetçi Parti'nin South Carolina'da, Demokrat Parti'nin de Nevada'da da yapacağı önseçimlere çevrildi. Florida eyaletindeki önseçimler de 29 Ocakta yapılacak.

Florida'daki yarışa kadar önseçimlere katılmama kararı alan, ancak hala ülke çapında iddiası olduğu düşünülen New York kentinin eski belediye başkanı Rudy Giuliani, bütün çabasını bu eyalet üzerinde yoğunlaştırmış bulunuyor.

ABD'de daha sonra 5 Şubatta yaklaşık 20 eyalette birden yapılacak "süper önseçimlerin" ardından, kasımdaki başkanlık yarışına katılacak isimlerin büyük ölçüde ortaya çıkması bekleniyor.

Cumhuriyetçi Parti'de yarış Romney, McCain, Huckabee ve Giuliani arasında geçerken, Demokrat Parti'de senatör Hillary Clinton ve senatör Barack Obama arasında büyük çekişme yaşanıyor.

İlk ön seçimlerde Iowa'da Obama, New Hampshire'da ise Clinton kazanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!