Metreler kala çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Metreler kala çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Afrikiyah Havayolları’na ait Airbus A330 tipi yolcu uçağı Libya’nın Başkenti Trablus’a inerken, ilk seferi pas geçti. İkinci denemede ise inişe metreler ve saniyeler kala yere çakıldı. 61’i Hollandalı, 92 yolcu ve 11 mürettebat öldü. 8 yaşındaki Hollandalı bir erkek çocuk ise mucize eseri kurtuldu. Libyalı yetkililer, “Terör ihtimali yok” dedi.

Haberin Devamı

 

FECİ KAZADAN BİR TEK O KURTULDU / FOTO GALERİ

İŞTE KAZADAN İLK FOTOĞRAFLAR

KAZA YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV  

GÜNEY Afrika’nın Johannesburg şehrinden Libya’nın başkenti Trablus’a 93’ü yolcu 104 kişi taşıyan Afrikiyah Havayolları’na Airbus A330-200 tipi yolcu uçağı, dün sabah TSİ 07.00’de iniş yapmasına saniyeler kala yere çakıldı. Uçak pisti ilk denemesinde pas geçti, ikincide düştü. Kaza sırasında Trablus Havalimanı’ndan görüşün açık olduğu belirtilirken Libyalı pilotların birinci yaklaşması sonrasında neden pas geçerek ikinci kez denediği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. 61’i Hollandalı, 93 yolcu ve 11 mürettebat taşıyan uçak, şirketin Johannesburg-Londra arasında doğrudan uçuş müsaadesi olmadığı için Trablus’a inecek, daha sonra da Londra Heathrow Havalimanı’na devam edecekti.

Ceset tarlası

Havalimanı pistinin çevresi, parçalanan uçaktan etrafa saçılan enkaz ve cesetlerle doldu. Libyalı acil müdahale ekipleri, geniş bir alana yayılan yanan enkazda canlı aradı. Ambulanslar onlarca cesedi morglara taşıdı. Kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Faciadan kurtulan tek kişi de Hollandalı bir çocuk. Parçalanarak düşen uçaktan havalimanı arazisine fırlayan 8 yaşındaki Hollandalı yolcu hayatta kaldı. Libyalı bakan Zidan, “Çocuğun durumu iyi. Hayati tehlikesi yok. Hastanede kontrolden geçiyor” dedi.

Yorgunluk faktörü

Libya Havacılık Otoritesi konuyla ilgili araştırma başlatırken çalışmalara yardımcı olmak üzere imalatçı Airbus’tan Trablusşam’a bir teknik heyet gitti. Şirketin filosundaki 3 A330 uçağı geçen yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında havayoluna teslim edilmişti. Uzmanlar havayolu şirketinden pilotların uçuş saatleri konusunda bilgi isterken gece yarısı yapılan uçuşta yorgunluk faktörü üzerinde de duruluyor.

/images/100/0x0/55eaff4ef018fbb8f8a447d0

5. mucize çocuk

Son 15 yıl içinde 5 çocuk, büyük uçak kazalarından tek hayatta kalan kişiler olarak kurtulmayı başardı. Hollandalı küçük kazazededen önce de şu örnekler vardı:
17 Mart 1995: DC9-10 tipi yolcu uçağı Kolombiya’da düştü. 47 yolcu içinde sadece 9 yaşındaki Erika Delgado kırık bir kolla kurtuldu. Erkek kardeşi de dahil tüm ailesi kazada öldü.
3 Eylül 1997: Tu-134B tipi yolcu uçağı Kamboçya’da yere çakıldı. 60 yolcu arasında hayatta kalan tek kişi, 1 yaşında bir erkek çocuk oldu.
8 Temmuz 2003: Boeing 737-200C tipi yolcu uçağı Sudan’da düştü. 106 yolcudan sadece 3 yaşındaki Muhammed el Feti, ağır yaralı da olsa kurtuldu.
30 Haziran 2009: Airbus A310-300 tipi Yemen Havayolları’na ait yolcu uçağı Comoros Adaları yakınında denize çakıldı. 142 yolcunun 141’i öldü. 12 yaşındaki Bahia Bakari, 10 saat sonra denizden canlı kurtarıldı.

Sadece o sağ

Libya Televizyonu, mucize çocuğun oksijenli maskeli ve bandajlı görüntülerini yayınladı. Vücudundaki kırıklar nedeniyle yapılan ameliyatın başarılı geçtiği bildirildi.

Libyalı Bakan: Terör ihtimali devre dışıdır

A330’un menzili: 12 bin 500 kilometre
Yolcu kapasitesi: 253-293
Gövde uzunluğu: 58.80 metre
Kanat açıklığı: 60.3 metre
Boş ağırlığı: 119.6 ton
Maksimum kalkış ağırlığı: 233 ton

Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Ali Zidan, kazanın nedeninin araştırıldığını belirterek, “Ancak bunun bir terör saldırısı olduğu ihtimali kesinlikle devre dışıdır” dedi. Afrikiyah Havayolları’nın Johannesburg sorumusu Bongani Sithole, uçağın “piste bir metre kala düştüğünü” belirtti.

Volkanik kül bulutu değil

Kazanın nedeni, bölgede bulunan kara kutuların incelenmesiyle anlaşılacak. İzlanda’daki yanardağın tüm Avrupa’ya yayılan volkanik kül bulutu, önceki gün Kuzey Afrika’ya kadar ulaşmıştı. Ancak uzmanlar, kül bulutunun Trablus’a ulaşmadığını, epey batıda etkisini yitirdiğini vurguladılar.

2001 yılında Libya devleti tarafından kurulan Afrikiyah Havayolları, kısa süre sonra özelleştirilmişti. Libya’da bu büyüklükteki son uçak kazası, 22 Aralık 1992’de, Libya Arap Havayolları’na ait uçağın Trablus yakınlarında düşmesi ve 157 kişinin ölmesiyle yaşanmıştı.

Dünyada 100’den fazla ölümün meydana geldiği son kaza, 15 Temmuz 2009’da, Tahran-Erivan seferini yapan İranlı havayolu şirketi Caspian Airlines’a ait uçağın Kazvin’de düşüp 168 kişiye mezar olmasıyla yaşanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!