Mesut Yılmaz: "S-300'ler Türkiye'yi tehdit ediyor"

Güncelleme Tarihi:

Mesut Yılmaz: S-300ler Türkiyeyi tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, S-300 füzelerinin Güney Kıbrıs'a yerleştirilmesi halinde bunu Türkiye'nin güvenliğine dönük bir tehdit unsuru olarak algılayacaklarını bildirdi. Yılmaz, Rusya'yı da ‘Tüccar gibi davranmakla’ suçladı ve ‘‘Füzelerin verilmesi halinde Türk-Rus ilişkileri zarar görür’’ dedi.

Dün Kazakistan resmi ziyaretini tamamlayıp Türkiye'ye dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mesut Yılmaz, ‘‘S-300 füzeleri ile bizim için artık mesele Kıbrıs Türklerinin güvenliği meselesi olmaktan çıkmış, Türkiye'nin güvenliği meselesine dönüşmüştür. Kendi güvenliğimiz için bile yapmayacağımız hiçbirşey olamaz’’ dedi.

Güney Kıbrıs'a füze satma kararı alan Rusya'nın tutumunu da eleştiren Yılmaz, şöyle konuştu: ‘‘Rusya'nın bu konuya ticari bakmaya hakkı yoktur. Rusya böyle bir adım atarken o füzelerden sağladığı birkaç yüz milyon doları değil, bölgedeki stratejik çıkarlarını düşünmek zorundadır. Ama Rusya bir bölge devleti, bir bölge gücü olmak yerine, meseleye tüccar gözüyle bakıyorsa bundan sonra bizim muhatabımız Güney Kıbrıs ve Yunanistan olur.’’

Bölgede doğacak bir krizden Rusya'nın sorumlu tutulacağını belirten Mesut Yılmaz, ‘‘Biz ABD ve AB nezdindeki ülkelerle bu işin yanlışlarını ve riskini dile getirmeye devam edeceğiz. Ama eğer Ruslar bu konuda blöf yaptığımızı düşünüyorsa çok vahim bir hata yapar.’’ diyerek Moskova'yı uyardı.

Kasım ayında Girit'te yapılacak Balkan zirvesinde, Yunanistan Başbakanı Konstantin Simitis ile Türk-Yunan zirvesini de gerçekleştirmeyi planladığını açıklayan Yılmaz, Yunanistan ile iyi ilişki ve dostluk kurmak istediklerini kaydetti. Yunanistan'ın Kıbrıs'ta kendi nihai çözümünü empose etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, ‘‘Kendi nihai çözümleri yolunda bizi adım atmaya zorlarlarsa veya buna devam ederlerse mevcut durum nihai çözüm haline dönüşür’’ uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!