'Mesih'in lejyonerlerini' kayyum yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Mesihin lejyonerlerini kayyum yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 14:46

Vatikan, kurucuları peder Marcial Maciel Degollado'nun seks skandalına karışmış olduğu kesinleşen "Mesih'in Lejyonerleri" tarikatı hakkında uzun süredir devam eden soruşturmayı tamamladı.

Papa 16. Benediktus, piskoposlardan oluşan müfettiş heyetinin kendisini sunduğu raporun ardından, "Mesih'in Lejyonerleri"nin bir süre, tarikat dışından atanacak bir kayyum tarafından yönetilmesini kararlaştırdı. Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı en güçlü tarikatlardan biri olan "Mesih'in Lejyonerleri"nin yönetimini devralacak kayyumun isminin de önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Peder Degollado tarafından 1941'de kurulan "Mesih'in Lejyonerleri", tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Beş ayrı kıtada yaklaşık 1000 kişinin dinlenmesi suretiyle dokuz ayda hazırlanan müfettiş raporu, Peder Degollado'nun yıllardır uyuşturucu bağımlılığının yanı sıra çocuk tacizciliğinden kadınlarla yasak aşka kadar uzanan bir dizi cinsel skandalın başkahramanı olduğunu teyit etti.

Toplam 38 ayrı ülkede örgütlenen "Mesih'in Lejyonerleri" bünyesinde, halihazırda 700 papaz ve 2500 papaz adayı bulunuyor. Tarikatın 68 bin civarındaki din adamı olmayan üyesi ise Regnum Christi (Mesih'in Krallığı) adlı örgüt çatısı altında faaliyet gösteriyor. Tarikat dünya genelinde 25 üniversite, 43 lise ve 175 papaz okulunun yönetimini elinde bulunduruyor.

Tarikatın kurucusu olan ve 2008'de ölen peder Degollado, 1950'lerden itibaren hakkında defalarca taciz ve tecavüz suçlaması yapılmasına karşın, 2006'ya dek liderliğini korumayı başarmıştı. Bu olgu, Vatikan'ın papazların taciz ve tecavüz skandallarını örtbas etmeyi yeğleme eğiliminin en somut göstergelerinden biri olarak değerlendirilmişti.

Peder Degollado'nun Miami'de 88 yaşında ölümünün ardından, çeşitli kadınlardan çocukları olduğu da ortaya çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!