Mescid-i Aksa gerilimi sınır aştı! İsrail’den Lübnan’a hava saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Mescid-i Aksa gerilimi sınır aştı İsrail’den Lübnan’a hava saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2023 07:00

İsrail polisinin, El-Aksa mescidine iki gece üst üste baskın düzenleyerek ibadet saati sonrası içeriden çıkmayı reddedenleri tutuklamasıyla başlayan gerginlik Lübnan’a sıçradı. İsrail, dün sabaha karşı Gazze Şeridi ve güney Lübnan’daki Hamas mevzilerini vurdu.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik sert müdahaleye önce Gazze’den atılan roketlerle karşılık veren Hamas örgütü, önceki gün benzer saldırıları Lübnan’ın güneyinden düzenledi. Lübnan topraklarından İsrail’e 30’dan fazla roket atılırken, İsrail jetleri karşı bombardıman düzenledi. Bu, Nisan 2022’den beri İsrail’in Lübnan’ı hedef aldığı ilk saldırı oldu.

HEDEF HİZBULLAH DEĞİL

Saldırılar, “İran destekli Lübnan Hizbullah’ı ile İsrail yeniden karşı karşıya gelir mi” endişesine neden olurken, Tel Aviv’den yapılan açıklamalarla bu ihtimal devre dışı bırakıldı. Dün şafaktan hemen önce bombardımana başlayan İsrail ordusu hızlıca bir açıklama yaparak, Hizbullah değil, “Filistinli militan grupların hedef alındığını” vurguladı. Ancak kendini Filistin’in koruyucusu olarak gören Hizbullah’ın cevap verebileceği endişesiyle sınır bölgesindeki tüm piyade ve topçu birlikler savaş durumuna geçirildi. İsrail ve Hizbullah 2006’da 34 gün boyunca savaşmış, iki taraftan toplam 1500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa gerilimi sınır aştı İsrail’den Lübnan’a hava saldırısı


‘SESSİZLİĞE SESSİZLİK YANITI’

Görgü tanıkları, bombardıman sonucu Lübnan’da birkaç Suriyeli mültecinin yaralandığını, küçükbaş hayvanların telef olduğunu belirtti. Ayrıca bir elektrik trafosu ile tarımsal amaçlı sulama sisteminin zarar gördüğü aktarıldı. İsrail, Hamas’ın Lübnan’daki faaliyetlerinden Lübnan hükümetini sorumlu tutacaklarını açıklasa da taraflar bir savaş istemediklerini ifade etti. İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht, “Herkesin tam bir çatışmadan kaçınmak istediği açık” diyerek, “Sessizliğe sessizlikle yanıt verileceğini” söyledi.

MISIR DEVREDE

İsrail sınırı boyunca görev yapan BM’nin Lübnan barış gücü UNIFIL de “Her iki taraf savaş istemediklerini beyan etti” dedi. Bir Filistinli yetkili, Mısır’ın Hamas ve İsrail arasında tansiyonu düşürmeye çalıştığını açıkladı.

CUMA ÖNCESİ GERGİNLİK

Gazze’den atılan 44 rokete misilleme olarak 10 hedef bombalandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, kentteki Al-Dorra çocuk hastanesinin kısmi hasar gördüğünü belirtti. Öte yandan günlerdir süren gerginlik Mescid-i Aksa’da cuma günü de sürdü. 130 bin kişinin katıldığı cuma namazı öncesi, Hamas lehine slogan atan bazı Filistinlilere İsrail polisi copla müdahalede bulundu.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN İKTİDAR VE MUHALEFETTEN TEPKİ

İSRAİL’in, önceki gece Gazze ve Lübnan’a saldırı düzenlemesine Türkiye’den tepki yağdı. İsrail’e yönelik kınama mesajları şöyle:

- TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Her ramazan ayında olduğu gibi yine İsrail savaş uçakları Gazze’yi bombalıyor. İsrail’in bu insanlık ve hukuk dışı saldırısını şiddetle lanetliyorum.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınıyorum. Yerimiz bellidir, Filistin’in yanıdır.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Üzüntülü olduğumuz kadar kızgınız çünkü İsrail, ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya pervasızca bir saldırı düzenledi. Bugün İsrail Dışişleri Bakanı’yla görüştük. Kendisine de böyle bir şeyin Türkiye tarafından hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini, derhal bunlara son vermeleri gerektiğini söyledik.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: İsrail’in bu saldırılarını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

- AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Kınamanın ötesinde terör devleti İsrail derhal durdurulmalıdır!

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!