Merve çelişkisi

Güncelleme Tarihi:

Merve çelişkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

BM'deki Din Zirvesi'ne Türkiye adına davet edildiğini iddia eden FP'li Merve'yi davetli listesi yalanlıyor. BM'nin listesine göre Merve, zirveye ABD’li Müslümanları temsilen delege olarak davet edildi.

TÜRKİYE'den resmi kimsenin çağrılmadığı BM'deki Din Zirvesi'ne ABD'den Merve Kavakçı'nın davet edilmesi Türkiye'de tepkiye yol açtı. Tibetli Budistlerin ruhani lideri Dalay Lama'nın Çin'in tepkisi üzerine çağrılmadığının ortaya çıkmasının ardından milletvekilleri Dışişleri Bakanlığı'ndan sert bir dille yanıt vermesini istediler. Dışişleri Bakanlığı ise resmi bir toplantı olmadığı için sessiz kalmayı tercih etti. Ancak zirve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın desteğiyle düzenlendi. Annan, dün BM Genel Kurulu’nda yapılan toplantıda bir de konuşma yaptı.

1000'den fazla dini lider, New York'ta yapılan ‘Din ve Ruhani Liderler Milenyum Barış Zirvesi’nde buluştu. Perşembe gününe kadar sürecek olan BM himayesinde yapılan toplantıya Time Warner ve CNN'nin kurucusu olan Ted Turner'ın başkanı olduğu BM Vakfı/Daha İyi Bir Dünya Fonu isimli sivil örgüt sponsorluk ediyor. Zirve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın desteğiyle hazırlandı. Genel Sekreter Annan, dün Genel Kurul salonunda yaptığı konuşmasında tüm delegeleri toplantılara katıldıkları için teşekkür etti. Davetliler arasında Vatikan'dan Dinlerarası Diyalog Konseyi'nin Başkanı Kardinal Francis Arinze, ABD'den vaiz Jesse Jackson, Bosna'dan Baş Müftü Mustafa Ceric gibi isimler katılıyor.

Sürgünde yaşayan Nobel Barış Ödüllü Tibet lideri Dalay Lama ise Çin'in tepkisi üzerine toplantıya katılamadı. Sadece Waldorf Astoria Oteli'ndeki kapanışa çağrılan Dalay Lama, daveti geri çevirdi. Çin ve Vietnam Yönetimleri, heyetlerinde yer alacak dini liderleri bizzat kendileri belirlediler.

Türkiye'ye resmi bir davet gelmezken, Fener Patriği Bartholomeos'un davet edildiği öğrenildi. Ancak Patrik, davete gitmek yerine katılımcılara yönelik bir video bantı göndermeyi tercih etti. Türbanıyla TBMM'yi karıştıran Merve Kavakçı ise ABD heyetinde Müslümanları temsilen zirveye çağrıldı.

Dışişleri: Toplantı resmi değil

Dışişleri Bakanlığı'nın konu ile ilgili bir yetkilisi, Hürriyet'e, New York'taki dini zirvenin resmi bir niteliğinin olmamasından dolayı ‘resmi tepki’ göstermenin sözkonusu olmadığını belirtti. Yetkili, ‘Hiçbir üye ülkeye BM’den resmi bir davet gelmediğini tespit ettik. Yapılan bir sivil toplum kuruluşunun toplantısı' dedi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, ‘Bu toplantı BM’nin resmi bir toplantısı değil, sivil bir toplum örgütünün düzenlediği bir etkinlik. Yani dini değil, siyasi. O nedenle çağrılmamışız' dedi. Yılmaz, ‘Sadece bize değil, listeye baktım, başka Müslüman ülkelere de davet gitmemiş’ diye konuştu.

Ben Türkiye'yi temsil ediyorum

AMERİKAN vatandaşı olduğunu sakladığı için milletvekilliği iptal edilen Merve Kavakçı BM'de düzenlenen din zirvesinde Türkiye'yi temsil ettiğini öne sürdü. Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Kavakçı ‘‘Zirvede sizden başka Türk kökenli yok ama Amerikalı Müslüman delegeler kotasında yer alıyorsunuz’’ dediğimizde şu yanıtı verdi:

‘‘Hayır, zirve organizatörleri beni Türkiye adına davet ettiler. Yazışma adresim Amerika'da olduğu için öyle gösterdiler’’ dedi.

Fazilet Partili Kavakçı, milletvekilliği konusunda ise ‘‘Şu anda milletvekiliyim. Ama, başımızda zorba bir hükümet bulunduğu için meclise giremiyorum’’ dedi.

Toplantıya ‘‘bir sene önce davet edildiğini ve davetin organizasyon komitesinden geldiğini’’ söyleyen Kavakçı, konferansa katılmak için bir başvurusu olmadığını belirterek, ‘‘Onlar, beni tanıdıkları için kendiliklerinden davet ettiler’’ şeklinde konuştu. ‘‘Sizi nereden tanıyorlar?’’ sorusunu Kavakçı, ‘‘Tanıyorlar, çünkü insan hakları ve özgürlükler konusunda önemli bir şeyi temsil ediyorum ben’’ diye yanıtladı. Kavakçı, daha sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, liderler ve delegeler onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Türkiye’den BM’ye Merve tepkisi

BİRLEŞMİŞ Milletler'in (BM), ABD vatandaşı olan Merve Kavakçı'yı ‘‘Din Zirvesi’’ne davet etmesi, Türkiye'de tepkiyle karşılandı. Milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli yanıtı zamanında ve sert bir dille vermesini istedi. Milletvekilleri, Kavakçı'ya yapılan davete ilişkin olarak şu görüşleri dile getirdiler:

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı: ABD adına davet edilmiş olması, bu hanımın, Meclis'e yönelik iddialarının tamamen geçersiz olduğunu ispat ediyor. BM'nin, bu tip ayrımcılık yapan tavrına yanıt verecek merci ise Dışişleri Bakanlığı'dır. Bir süre sonra Cumhurbaşkanımız, BM'nin davetlisi olarak ABD'ye gidecektir. Çok önemli bir oturumun arifesinde yapılan bu yanlışın BM'ye hatırlatılması şarttır.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci: Böyle bir toplantıya Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanı veya bu konuda devleti temsil edecek biri çağrılmazken, milletvekili seçildikten sonra mazbatası iptal edilen Amerikan vatandaşı Merve Kavakçı'nın çağrılmasını anlamak kolay değil. Türkiye'yi tedirgin edecek bu davete şiddetle tepki gösterilmelidir.

DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan: BM'nin sergilediği dengesiz bir tavır. Ancak BM kadar, BM'deki Türk Daimi Temsilciliği'ni de irdelemek gerekir. Çin'in tepkisi yansıdığına göre, neden Türkiye'nin tepkisi toplantının hazırlık aşamasında yansımadı? BM nezdinde olayın protesto edilmesi gerekir. BM'nin muhabatı olduğundan Dışişleri Bakanlığı'na çok iş düşüyor.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici: Merve Kavakçı ABD vatandaşı olmuş. Türkiye'yi temsil edecek hali yok. ABD vatandaşı olarak gitmesi doğal. Ancak, Türkiye'den bir temsilcinin çağrılmamış olması ve Diyanet'in temsil edilmemiş olması eksiklik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!